ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proeuropenii sloveni au fost spulberați de electorat la alegerile parlamentare de pe 3 iunie. Condus de fostul premier Janez Jansa, Partidul Democrat Sloven, de orientare liberal-conservatoare, a câștigat fără drept de apel alegerile, scrie The New York Times. 
 
Partidul lui Jansa a obținut 25 de mandate, cu patru mai mult decât în 2014, fiind urmat de un partid înființat de actorul și jurnalistul Marjan Sarec, cu 13 deputați. Partidul proeuropean al premierului Miro Cerar a pierdut 26 de mandate din cele 36 câștigate la ultimele alegeri. Parlamentul sloven este format din 90 de deputați.
 
Janez Jansa a mai condus o formulă guvernamentală, prăbușită, însă, în urma unor acuzații de corupție la adresa premierului. Jansa a fost judecat, condamnat și a petrecut aproape un an în închisoare. În 2015, însă, Curtea Constituțională a anulat verdictul împotriva lui Janez Jansa.
 
Presa internațională a relatat că Viktor Orban s-a implicat în campania din Slovenia, susținând că alegerile au ca miză ”supraviețuirea națiunii slovene” și că ”Jansa este exact liderul de care Slovenia are nevoie”.
 
La rândul său, premierul ungar are îndreptată asupra sa atenția noului vicepremier al Italiei, euroscepticul Matteo Salvini. După o conversație telefonică între cei doi, Salvini a declarat, citat de presa internațională, că a avut ”o lungă și frumoasă conversație cu premierul Viktor Orban, care ne urează numai bine și împreună cu care am stabilit să schimbăm regulile acestei Uniuni Europene”. Vicepremierul dorește deportarea a 500.000 de imigranți ilegali din Italia și consideră că adoptarea monedei euro de către țara sa a fost o greșeală.