ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



  • Iustin Pârvu, duhovnic și stareț al Mănăstirii Petru Vodă din județul Neamț, s-a născut pe 10 februarie 1919 în satul Poiana Largului, județul Neamț, şi a murit pe 16 iunie 2013.


Cele 12 luni de care vorbea părintele Iustin Pârvu înainte de a muri pe 16 iunie se împlinesc peste puţin timp, iar conflictul de la graniţa Europei pare să escaladeze.

Ultimele cuvinte rostite de părintele Iustin Pârvu înainte de moarte au fost relatate de monahia Fotini, una dintre maicile care l-au îngrijit pe ctitorul mănăstirii Petru Vodă în perioada în care starea sănătăţii sale a devenit critică.  În revista Atitudini redactată de lăcaşul de cult din Neamţ, aceasta povesteşte ce s-a întâmplat în ultimele zile de viaţă ale părintelui: "Cu 5 zile înainte de a-şi da duhul, a fost ceva mai bine, parcă îşi revenea şi prinsese ceva putere. În această ultimă perioadă toţi ucenicii mai apropiaţi au luat un ultim cuvânt de învăţătură de la părintele, un ultim sfat".

Monahia Fotini a cerut un sfat în problema luptei împotriva cipurilor din actele de identitate. "Părinte, ştiţi problema cardurilor de sănătate, ele nu au intrat încă în vigoare. Dar ele vor fi pe viitor totuşi obligatorii. Vă întreb: ce să facă o mamă care are un copil bolnav în stare critică şi este necesară o intervenţie chirurgicală, pentru că altfel ar muri? Ca să îl opereze va trebui internat, ca să îl interneze, are nevoie de cardul de sănătate cu cip. Ce sa facă mama? Să îşi interneze copilul sau să îl lase să moară?". Răspunsul dat de părinte nu i-a lămurit îndeajuns pe ucenici, ba, chiar a stârnit curiozitate. "Nu, să nu îl lase să moară. Eu nu îmi pot asuma această decizie. Nu trebuie ajuns nici la extreme. Acest cip nu e pecetea, nu e lepădare… Dar fiecare să facă după conştiinţa şi puterea lui. Cât puteţi luptaţi împotriva lor cu toată forţa şi unitatea, dar fără atitudini extreme, încă nu e cazul. E vorba însă că mai sunt 12 luni… ". Cum părintele s-a oprit, cei de faţă au bănuit că duhovnicul se referea la faptul că după un an nu vor mai fi cipurile pe documentele de identitate şi au cerut o lămurire. "Nu”, a răspuns Părintele, "12 luni de libertate şi vine urgie”, a răspuns părintele. „Cineva a întrebat să explice mai clar, dar părintele nu a mai răspuns”, mai povesteşte măicuţa.