ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Băncile au obținut în primele cinci luni din acest an un profit net de 685 milioane euro (aproximativ 3,2 miliarde de lei), după ce în 2017 profitul făcut de bănci în România s-a cifrat la 1,168 de miliarde de euro. Băncile au reușit să obțină un profit record în primul trimestru datorită veniturilor în creștere de pe urma acordării unor volume tot mai mari de credite, în timp ce riscul de credit a continuat să se reducă, arată www.bancherul.ro.
 
Profitabilitatea băncilor a ajuns astfel la nivelul înregistrat în perioada de creștere economică euforică de după aderarea României la UE, economia supraîncălzită primind, însă, un duș de gheață la finalul lui 2008, când a izbucnit criza financiară.
 
Activele sistemului bancar romanesc au crescut in ultimii aproape zece ani de la 79 miliarde euro la finalul lui 2008 (314 miliarde lei, la cursul de atunci, de 3,98 lei/1 euro) la 92,6 miliarde euro in martie 2018 (431 miliarde lei, la cursul din prezent, de 4,66 lei/1 euro). Valoarea provizioanelor conform definiției Autoritatii Bancare Europene (ABE) a scăzut la 9,9 miliarde lei, de la 13,8 miliarde lei la finalul anului precedent.