Sistemul bancar din România a înregistrat un profit net mai mare cu aproape 1 miliard de lei, în perioada ianuarie-iunie a anului în curs comparativ cu aceeași perioadă din 2017, respectiv 3,6 miliarde lei față de 2,7 miliarde lei, după cum reiese din datele publicate de BNR.

„La baza profiturilor bancare stau taxele și impozitele mici, descoperirea provizioanelor, licitațiile pe piața titlurilor de stat, tendințele digitale, cursul valutar stabil și dobânzile scăzute.(…) Băncile nu ne vor da niciodată din prăjitura lor”, susține Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale, pentru Bursa.ro.

Veniturile băncilor din dobânzi s-au cifrat la 7,77 miliarde lei în prima jumătate a acestui an, în timp ce cheltuielile cu dobânzile au fost de 1,25 miliarde lei. Veniturile nete din comisioane s-au ridicat la peste 2 miliarde lei. Tot potrivit datelor BNR, totalul activelor care aparțin instituțiilor bancare cu capital privat se ridică la 91,7%, activele băncilor cu capital străin totalizând 74,5%. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews