ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sistemul bancar din România a înregistrat un profit net mai mare cu aproape 1 miliard de lei, în perioada ianuarie-iunie a anului în curs comparativ cu aceeași perioadă din 2017, respectiv 3,6 miliarde lei față de 2,7 miliarde lei, după cum reiese din datele publicate de BNR.

„La baza profiturilor bancare stau taxele și impozitele mici, descoperirea provizioanelor, licitațiile pe piața titlurilor de stat, tendințele digitale, cursul valutar stabil și dobânzile scăzute.(…) Băncile nu ne vor da niciodată din prăjitura lor”, susține Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale, pentru Bursa.ro.

Veniturile băncilor din dobânzi s-au cifrat la 7,77 miliarde lei în prima jumătate a acestui an, în timp ce cheltuielile cu dobânzile au fost de 1,25 miliarde lei. Veniturile nete din comisioane s-au ridicat la peste 2 miliarde lei. Tot potrivit datelor BNR, totalul activelor care aparțin instituțiilor bancare cu capital privat se ridică la 91,7%, activele băncilor cu capital străin totalizând 74,5%.