ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Potrivit Prognozei de toamna emise marţi de Comisia Europeană, România va avea o creştere economica de 2% in anul 2014, fiind revizuite în jos estimările precedente pentru ţara noastră, ca urmare a scăderii investiţiilor, dar și pentru anul 2015 Comisia a revizuit în jos prognoza de creştere economică pentru România: 2,4% în noua estimare, faţă de 2,6% în prognoza emisă în primăvară, scrie HotNews.ro.

Livrare gratuita in 24 de ore!

În a doua jumătate a anului, Comisia se aşteaptă ca avansul exporturilor ţării să se estompeze, urmând ca în 2015-2016 România să treacă pe scădere în acest domeniu, iar în acelaşi timp, creşterea importurilor va depăşi avansul exporturilor, din cauza cererii interne, a mai avertizat CE.

În privinta creşterii economice bazate pe consumul intern, Comisia Europeană arată că în România consumul intern ar putea fi stimulat de "derapajele fiscale" legate de alegerile prezidenţiale din acest an.

Deficitul bugetar: este proiectat să scadă la 2,1% din PIB în anul 2014, de la 2,2% cât a fost în 2013. În anul 2015, deficitul bugetar este proiectat să crească la 2,8% din PIB. Comisia precizează, însă, că până la realizarea Prognozei de toamnă, Guvernul Romaniei nu a transmis un proiect de buget pe anul 2015.

Veniturile bugetare: în anul 2014, creşterea ştirbită a colectării TVA şi scăderea contribuţiilor la asigurările sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale pe ultimele 3 luni sunt contrabalansate de creşterea accizei la carburanţi şi lărgirea bazei de impozitare a proprietăţilor. Prognoza ia în calcul aplicarea scăderii CAS cu 5% şi în anul 2015, fapt care ar conduce la scăderi nete de 0,8% din PIB pe partea de venituri. Pierderi suplimentare de 0,1% din PIB procentuale ar urma să apară în bugetul anului 2015 ca urmare a reducerii taxei pe construcţiile speciale cu 0,5 puncte, mai arată CE.

Cheltuielile bugetare: Pentru anul 2014, Comisia remarcă faptul ca investiţiile din fonduri europene au fost "semnificativ sub aşteptări", dar se aşteaptă ca aceastea să crească în ultimele 3 luni ale anului. Pe anul 2015, cheltuielile bugetare vor scădea oarecum şi pe seama diminuării investiţiilor de stat.

Riscurile asupra economiei includ o deteriorare prelungită a situatiei geopolitice din zona României (cu referire, probabil, la Ucraina, în primul rând) şi reducerea gradului de creditare a persoanelor fizice şi a instituţiilor financiare.

"Piata muncii rămâne slabă", mai notează Comisia Europeana. În prima jumătate a anului 2014, rata de ocupare a forţei de muncă a continuat să scadă cu 1% de la an la an. Pentru întregul an 2014, rata de ocupare a forţei de munca este aşteptată să rămână marginal sub nivelul din anul 2013. Rata şomajului a scăzut de la 7,3% în decembrie 2013, la 7% in iulie 2014 şi se prognozează că se va stabiliza.

Inflaţia se află în scădere in anul 2014, ajungand la un minimum record in luna iulie (indicele armonizat al preţurilor de consum a fost de 0,9% de la un an la altul), dar a crescut marginal în lunile recente. Inflaţia este prognozată la o medie de 1,5% pe intregul an 2014, însă în 2015 ar urma să crească la o medie de 2,1%, iar în 2016 la 2,7%, ca urmare a creşterii consumului intern.