ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) a anunțat lansarea unui proiect managementul inundaţiilor în bazinele superioare Prut şi Siret, în cadrul căruia vor colabora trei țări: România, Ucraina şi Republica Moldova. Partea financiară se cifrează la 9,3 milioane de euro (aproximativ 42 de milioane de lei), iar proiectul "Prevenirea şi protecţia împotriva inundaţiilor în bazinele superioare Prut şi Siret" prevede punerea în aplicare a unui sistem modern de monitorizare cu staţii automate (East Avert) - MIS ETC 966. Din aceste fonduri, 90% reprezintă fonduri asigurate prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat prin Programul Operaţional Comun România - Ucraina - Republica Moldova 2007 - 2013, iar 10% reprezintă cofinanţarea asigurată de partenerii din proiect.

Liderul proiectului este Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice din România, şi are ca parteneri: Departamentul Resurselor de Apă Nistru – Prut, Ucraina, Centrul Regional de Hidrometrologie Cernăuţi, Ucraina, Centrul de Stat Ştiinţific şi Tehnic pentru Problemele Inter-sectoriale şi Regionale de Securitate a Protecţiei Mediului Înconjurător şi Conservare a Resurselor, Ucraina, Agenţia Apele Moldovei, Republica Moldova, Administrația Bazinală de Apă Siret, România, Administrația Bazinală de Prut-Bârlad, România, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, România.

Proiectul va fi derulat de parteneri din România, Ucraina şi Republica Moldova şi îşi propune reducerea vulnerabilităţii localităţilor din regiunile de frontieră în faţa inundaţiilor prin efectuarea de lucrări de modernizare la Complexul hidrologic Stânca-Costeşti, îmbunătăţirea sistemului de avertizare prin instalarea de sisteme de monitorizare în bazinele râurilor Siret şi Prut şi creşterea capacităţii de reacţie a populaţiei prin măsuri de informare.

Potrivit ANAR, principalele rezultate estimate ale proiectului East Avert sunt creşterea eficacităţii sistemului de avertizare/alarmare între cele trei ţări prin îmbunătăţirea acurateţei prognozelor, atât asupra variaţiei debitelor, cât şi asupra timpilor de propagare a viiturilor, îmbunătăţirea timpului de reacţie în situaţii de urgenţă şi îmbunătăţirea monitorizării parametrilor de calitate.

De asemenea, se are în vedere derularea unor investiţii majore, precum: lucrări de reabilitare şi creşterea capacităţii de monitorizare la Acumularea Stânca Costeşti, montarea a 24 staţii hidrometrice automate pe teritoriul ucrainean, amplasate în bazinele hidrografice superioare ale râurilor Siret şi Prut pentru determinarea parametrilor de cantitate şi două staţii hidrometrice la Acumularea Stânca Costeşti.

În plus, în cadrul proiectului se vor realiza şase centre de dispecerat pe teritoriul României, gestionate de Administraţiile Bazinale de Apă Prut-Bârlad şi Siret, trei centre de dispecerat pe teritoriul Ucrainei (Direcţia Apelor Nistru - Prut şi Chernovtsy Hidromet) şi un centru de dispecerat pe teritoriul Republicii Moldova (Agenţia 'Apele Moldovei'). Totodată, se vor înfiinţa patru centre de prognoză bazinale modernizate, care vor aplica acelaşi model de prognoză.

Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republică Moldova 2007-2013 a primit finanțare europeană în perioada 2007-2013, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat.

Programul își propunea crearea unei punți de legătură între cele trei state partenere, cu scopul susținerii comunităților din zonele de frontieră în găsirea unor soluții comune la problemele similare cu care acestea se confruntă. Prin intermediul acestui program, autoritățile locale și alte organizații din zonele de frontieră au fost încurajate să colaboreze în vederea dezvoltării economiei locale, rezolvării anumitor probleme legate de mediul înconjurător și pentru întărirea pregătirii pentru situații de urgență.

Programul a încercat să promoveze, de asemenea, o mai bună interacțiune între comunitățile din zonele de graniță.

Finanțarea Comisiei Europene pentru Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 a fost de 126,72 milioane de Euro.