ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ACTUALIZARE 12:40 Senatul a respins proiectul de lege privind Roşia Montană, în forma transmisă de Guvern

Senatul a respins, marţi, proiectul de lege privind Roşia Montană, în forma transmisă de Guvern.

Senatul a adoptat, astfel, cu voturi 119 voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă" şi 6 abţineri, Raportul elaborat de Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană, care este de respingere a proiectului de lege în forma transmisă de Guvern.

Actul normativ are caracter organic, iar Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

Senatorul PDL Nicolae Vlad Popa a afirmat că în tot proiectul nu există nicio garanție, niciun control asupra cantității și conținutului zăcământului.

''Acea licență este nulă de drept, dvs. o țineți în viață. Nu s-a făcut o licitație, ea este nulă de drept. (...) Sunt cheltuieli și daune, să plătească dl Ponta daunele", a spus Popa.

"Aceste lucruri vor fi lămurite la Parchet", a completat președintele Senatului, Crin Antonescu.
Liderul senatorilor PP-DD, Haralambie Vochițoiu, a dorit să explice că acest grup a votat pentru respingerea proiectului pentru că "este unul prost întocmit".

"Proiectul minier este valabil și este susținut de toți specialiștii și alta e proiectul legislativ care a fost prost întocmit. Tovarăși, lucrurile nu sunt rezolvate astăzi. Va trebui ca foarte curând să dăm drumul la mineritul din România", a susținut Vochițoiu.
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a anunțat că toți cei implicați și care și-au dat semnăturile în acest dosar nu vor avea sărbători liniștite, pentru că raportul Comisiei parlamentare a fost trimis deja la Parchetul General.
Anunțul acestuia a venit după o serie de dezvăluiri făcute de la microfon de social-democrata Gabriela Firea, membră a Comisiei speciale, care a afirmat că românii trebuie să afle că momentul în care s-a acordat licența de exploatare pentru acest proiect este anul 1998, iar cel care a făcut acest lucru este Radu Berceanu, ministru al industriilor în acea perioadă.
Tot în 1998, a adăugat Gabriela Firea, tot printr-o semnătură a lui Radu Berceanu, s-a transferat licența cu titlu gratuit de la acționarul minoritar român la acționarul majoritar străin și, totodată, participația statului, acțiunile, au fost diluate de la 33% la 19%.
"Vine vremea, și după șase ani, și după opt ani. Trece timpul, trece, dar nu trec și dosarele penale. Măcar această satisfacție să o avem, noi, parlamentarii, că am făcut lumină într-un caz. Nu mă refer la persoane, nu știu care e vinovăția unuia sau a altuia, dar Parchetul, când are în față un document atât de important, de la Parlamentul României, nu de la o Cameră, nu cred că își va permite să se joace. (...) Cei care au fost implicați părerea mea e că nu vor avea sărbători liniștite'', a afirmat Ilie Sârbu

ACTUALIZARE 11:00 Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov (PSD), a propus, marţi, plenului Senatului, respingerea proiectului de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, propus de Guvern.

[divider]

Senatorii dezbat marţi, în plen, proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România, pentru care comisia specială comună a propus un raport de respingere.

Şedinţa va începe la ora 9.00, sesiunea de declarații politice fiind amânată pentru săptămâna viitoare.

Decizia a fost luată de conducerea Senatului, anunţul fiind făcut de vcepreşedintele Cristian Dumitrescu.

Întrebat de ce s-a renunţat la dezbaterea, anterior, a proiectului la Comisia economică şi la Comisia pentru administraţie publică, el a răspuns că un proiect de lege poate să intre în plen şi fără raport dacă raportul nu a fost depus la timp sau nu a fost finalizat în termen.

"Dacă o lege poate să intre în plen fără raport şi se dezbate în plen, cu atât mai mult poate să intre în plen cu un raport făcut de o comisie specială, la care au participat toate grupurile parlamentare, care a fost o comisie foarte transparentă. Nu există temei legal să spunem că nu se îndeplineşte o procedură parlamentară", a subliniat senatorul PSD.

Acesta a spus că este vorba doar despre "o variantă mai scurtă".

"Nu se încalcă în niciu fel regulamentul, e perfect acoperit din punct de vedere procedural, ba chiar aş putea spune că e decizie înţeleaptă, pentru ca să terminăm cât mai repede printr-un vot, să arătăm că nu avem nimic de ascuns, ci, din contră, că dorim să finalizăm cât mai repede această procedură", a mai declarat Cristian Dumitrescu.

El a spus că proiectul a fost programat pentru marţi dimineaţa pentru a acorda suficient timp pentru dezbaterea raportului comisiei speciale.

"Probabil, se va stabili un timp rezonabil la propunerea preşdintelui de comisie, care va fi împărţit în aşa fel încât fiecare dintre grupurile parlamentare să îşi poată exprima poziţia faţă de raportul de respingere", a precizat el.

"S-a lucrat foarte mult în această comisie, raportul este unul extrem de consistent, deci dezbaterea va fi poate mai deosebită, mai lungă decât în mod normal", a completat el.

Senatul va dezbate acest proiect de lege, care are caracter organic, în calitate de primă Cameră sesizată.

Termenul de adoptare tacită a acestui proiect de act normativ este 27 noiembrie.

Comisia parlamentară specială a respins, în 11 noiembrie, cu 17 voturi "pentru" şi două abţineri, proiectul Guvernului privind exploatarea minieră de la Roşia Montană.