ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia specială pentru Roşia Montană începe miercuri dezbaterea pe articole a proiectului de lege depus de Guvern la Parlament, care ar urma să reglementeze exploatarea auriferă din Apuseni.

Marţi, membrii comisiei l-au audiat, pentru a doua oară, pe ministrul marilor proiecte, Dan Şova. El a mai fost audiat și în 30 septembrie.

Șova a fost invitat să răspundă mai multor chestiuni, de la respectarea normelor de protecţie a mediului şi protejarea obiectivelor arheologice, până la reglementarea exproprierilor în zonă.

Fostul ministru al mediului, Attila Korodi, i-a atras atenţia ministrului Dan Şova că guvernul nu se sprijină pe date certe, ci doar pe date tehnice furnizate de Roşia Montană Gold Corporation.

Multe din aceste date sunt contestate de instituţii de specialitate din România.

O astfel de instituție este  Institutul Naţional de Geologie, care se opune exploatării și spune că  datele prezentate de RMGC sunt eronate.

În  afirmațiilor  companiei canadiene,  metoda de cianurare a întregului zăcământ nu mai este folosită nicăieri  în Europa.

Comisia parlamentară privind Roşia Montană a lansat, odată cu startul audierilor,în 23 septembrie,  site-ul comisiarosiamontana.ro, unde cei cei care contestă şi cei care susţin proiectul pot trimite mesaje.

Parlamentarii trebuie să încheie raportul cu privire la exploatarea minieră până pe 20 octombrie, prima cameră sesizată fiind Senatul.

Guvernul a adoptat, în  27 august 2013, proiectul de lege referitor la Roșia Montană, iar la 1 septembrie au izbucnit în toată țara, dar și în străinătate, proteste față de acest proiect de lege.