Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind Codul de procedură penală, cu 175 de voturi „pentru", 78 voturi „împotrivă" și o abținere. Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis ca votul final pentru modificarea Codului să fie dat luni, ceea ce a prelungit ședința către orele nopții. Inițial, proiectul fusese programat pentru vot miercuri. Camera Deputaților este for decizional în această inițiativă. 
 
Atât conținutul proiectului, cât și decizia de reprogramare au iscat discuții aprinse între putere și opoziție. PNL și USR au anunțat că vor ataca la Curtea Constituțională a României proiectul de lege privind modificările aduse Codului de procedură penală. 
 
Modificările au stârnit controverse. Critica vehementă a opoziției se îndreaptă asupra faptului că procurorii ar avea interdicție de a da informații în timpul urmăririi penale a unor persoane, iar instanța de apel nu poate dispune condamnarea în urma reaprecierii în fapt și în drept, ci doar în urma apariției unor elemente noi, dacă prima instanță a decis achitarea. De asemenea, condamnarea trebuie dovedită în integralitate prin probe, și nu dincolo de orice îndoială rezonabilă, iar denunțul nu poate fi făcut decât în termen de 6 luni de la data faptei, pentru a putea fi folosit de denunțător la reducerea pedepsei sale. Alte modificări criticate se referă la înregistrările dintr-un caz, care conduc la descoperirea altei infracțiuni și nu ar putea fi folosite pentru dovedirea noii infracțiuni. Cercetarea in rem nu poate dura mai mult de un an, iar dacă după acest termen procurorul nu are suficiente probe pentru începerea urmăririi penale cu privire la o persoană, ar fi obligat să claseze. A fost introdus și un motiv nou de revizuire: dacă nu toți judecătorii din complet au semnat hotărârea, se poate solicita revizuirea, critică opoziția.
 
Proiectul de lege care aduce modificări la Codul de procedură penală fusese adoptat în plenul de miercurea trecută al Senatului cu 74 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă” și nicio abținere. După votul din Camera Deputaților, proiectul ajunge la promulgare de către președintele Klaus Iohannis.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews