ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind Codul de procedură penală, cu 175 de voturi „pentru", 78 voturi „împotrivă" și o abținere. Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis ca votul final pentru modificarea Codului să fie dat luni, ceea ce a prelungit ședința către orele nopții. Inițial, proiectul fusese programat pentru vot miercuri. Camera Deputaților este for decizional în această inițiativă. 
 
Atât conținutul proiectului, cât și decizia de reprogramare au iscat discuții aprinse între putere și opoziție. PNL și USR au anunțat că vor ataca la Curtea Constituțională a României proiectul de lege privind modificările aduse Codului de procedură penală. 
 
Modificările au stârnit controverse. Critica vehementă a opoziției se îndreaptă asupra faptului că procurorii ar avea interdicție de a da informații în timpul urmăririi penale a unor persoane, iar instanța de apel nu poate dispune condamnarea în urma reaprecierii în fapt și în drept, ci doar în urma apariției unor elemente noi, dacă prima instanță a decis achitarea. De asemenea, condamnarea trebuie dovedită în integralitate prin probe, și nu dincolo de orice îndoială rezonabilă, iar denunțul nu poate fi făcut decât în termen de 6 luni de la data faptei, pentru a putea fi folosit de denunțător la reducerea pedepsei sale. Alte modificări criticate se referă la înregistrările dintr-un caz, care conduc la descoperirea altei infracțiuni și nu ar putea fi folosite pentru dovedirea noii infracțiuni. Cercetarea in rem nu poate dura mai mult de un an, iar dacă după acest termen procurorul nu are suficiente probe pentru începerea urmăririi penale cu privire la o persoană, ar fi obligat să claseze. A fost introdus și un motiv nou de revizuire: dacă nu toți judecătorii din complet au semnat hotărârea, se poate solicita revizuirea, critică opoziția.
 
Proiectul de lege care aduce modificări la Codul de procedură penală fusese adoptat în plenul de miercurea trecută al Senatului cu 74 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă” și nicio abținere. După votul din Camera Deputaților, proiectul ajunge la promulgare de către președintele Klaus Iohannis.