Politologul Bogdan Duca ar propune o petiţie către Parlametul României prin care ca ONG-urile să fie obligate să-şi prezinte, anual, sursele de finanţare.

Editorialistul ActiveNews a scris pe facebook că ar cere interzicerea prin lege pentru acele organizaţii non-guvernamentale a căror activitate este depedendentă de finanţări externe.

"Dacă aş avea mania petiţiilor şi aş crede că ele pot schimba ceva, aş propune următoarea petiţie Parlamentului României:

Să fie obligatorie prin lege prezentarea publică a bilanţului anual al tuturor organizaţiilor non-guvernamentale din România, cu prezentarea, însoţită de acte doveditoare, a surselor de finanţare pentru aceste organizaţii.

Să se interzică utilizarea în acte publice a denumirii de "societate civilă" pentru acele organizaţii non-guvernamentale a căror activitate este dependentă aproape în exclusivitate (mai mult de 50 la sută din banii care au susţinut ONG-ul provin din fonduri externe) de finanţări externe (gen "Soros").

Iar în cazul acelor organizaţii non-guvernamentale care acţionează sub patronatul sau în proiecte finanţate exclusiv de guvernele altor state (prin ambasade sau alte agenţii şi autorităţi guvernamentale ale acelor state) să li se acorde un statut special, de organizaţii de influenţă externă, fiind excluse automat şi legitim din dezbaterea publică la care este invitată societatea civilă", a scris Bogdan Duca pe facebook.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews