ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De la 1 aprilie, Europa a renunţat la sistemul cotelor în domeniul lactatelor, astfel că marii producători europeni vor fi liberi să producă oricât de mult.

[P] Comanda online Studiul China - Cel mai complet studiu despre nutritie

Micii fermieri europeni care îşi văd ameninţate afacerile de marii procesatori multinaţionali din industria laptelui, au protestat la Bruxelles în faţa Parlamentului European faţă de ceea ce, consideră ei, o politică de falimentare.

Afaceri cladite sa dureze - Jim Collins, Jerry I. Porras

Fermierii protestatari de la Bruxelles au incendiat drapelele reprezentând logourile marilor producători mondiali de lactate şi au cerut Parlamentului European să ia măsuri care să îi protejeze în faţa noii ameninţări, prin taxarea supraproducţiei de lapte.

"Pentru noi este foarte dificil, pentru că preţul laptelui scade accelerat. Nu ne putem stabiliza costurile şi trăim din propriile rezerve financiare, cei care le avem. Mulţi dintre fermierii cu datorii nu mai pot plăti creditele", a declarat Werner Locher, fermier, pentru TVR.

Introdus în urmă cu trei decenii de Uniunea Europeană, regimul cotelor de lapte în spaţiul comunitar a avut scopul de a limita supraproduţia de lactate şi de a echilibra piaţa. Renunţarea la acestea, stabilită încă din 2003, răspunde, în opinia Comisiei Europene, cererii tot mai mari de pe piaţa mondială a lactatelor şi oferă producătorilor posibilitatea de a se extinde pe aceasta.

În România, eliminarea cotei de lapte ar putea duce la dispariția a peste 60% din fermele de vaci din România, conform unor estimări făcute de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe, AGROSTAR.