ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de studenți au protestat miercuri în 11 centre universitare din România, pentru alocarea a 6% din PIB pentru educație, o delegație a ANOSR participând în cursul serii, la un set de negocieri cu ministrul Mihnea Costoiu, terminate nesatisfăcător pentru tineri, se arată într-un comunicat trimis redacției.

Organizațiile membre al ANOSR au protestat în București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Constanța, Galați, Suceava, Oradea, Baia Mare și Alba Iulia, față de "iresponsabilitatea guvernanților" care subfinanțează sistemul de învățământ superior.

Nemulțumirile studenților sunt legate de "taxele din universități (taxe de studiu, taxe de cămin) care au crescut în majoritatea universităților în ultimii ani, de bursele sociale care sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea, de condiții de studiu mizere, de lipsa de atractivitate a sistemului de învățământ pentru tinerii competenți din cauza salariilor mici pentru debutanți, de faptul că jumătate dintre studenții din România renunță la studii din motive financiare sau pentru că își aleg greșit facultatea", se arată în comunicat.

Tinerii au purtat bannere pe care se putea citi: "6, vin studenţii", "Şi noi creştem odată cu procentul", "Vă rugăm să ne scuzaţi, suntem tineri educaţi", "Vrem cămine, nu ruine", "6% PIBune", "6% pentru Educaţie", "Educaţia salvează naţia" și au scandat "Minciunile se plătesc, studenţii în stradă ies", "Educaţia salvează naţia", "Fără educaţie moare orice naţie", "Elevii sunt cu noi" şi "Minciunile din guvern ne-au dus la sapă de lemn".

Comunicatul informează că la București au ieșit în stradă peste 1000 tineri, 2000 la Timișoara și la Cluj Napoca. La Sibiu au protestat 1500, iar la Iași 600.Studenții gălățeni s-au strâns în număr de 400 și au mărșăluit între doua campusuri universitare. La Constanța și Oradea au participat peste 200 de studenți, iar la Alba Iulia și Suceava au participat peste 150. La Baia Mare studenții au fost în grevă și nu au participat la cursuri, aceștia mergând pe străzi ca să ofere gogoși trecătorilor, simbolizând „gogoșile” pe care guvernanții le-au vândut studenţilor.
În cadrul discuțiilor cu reprezentanții Guvernului ni s-a promis o creștere de aproximativ 0,6% din PIB a bugetului pentru educație, o creștere cu 10% a salariilor profesorilor debutanți, că se va asigura plata tuturor salariilor profesorilor pentru anul viitor și că va exista o majorare cu 5% a subvenției cămine-cantine. Aceste creșteri sunt infime față de nevoile reale ale actualului sistem și nu vor schimba aproape cu nimic caliatea generală a sistemului educațional. Așteptăm noi discuții cu reprezentanții Guvernului săptămâna viitoare, însă în lipsa unor creșteri semnificative pentru educație suntem pregătiți să continuăm protestele în toată țara. Luăm în calcul inclusiv organizarea de noi proteste săptămâna viitoare” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR.