ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Nu puțini sunt acei copii deveniți adulți (adică care au depășit vârsta de 18 ani) care realizează abia acum fie cât de inutile (nefolositoare) sau false au fost anumite informații pe care le-au primit la școală din diverse domenii, fie abia acum înțeleg cu adevărat sensul celor predate cândva în școală (gimnaziu, liceu sau facultate).

De ce se întâmplă acest lucru?

Oamenii de știiință s-au gândit la această întrebare și au ajuns la concluzia că oamenii nu sunt destul de maturi la vârsta de 16, 18, respectiv 21 de ani să primească acele informații, să le înțeleagă, să le țină minte într-o formă logică și apoi, să le pună în practică în viața de zi cu zi.

Un grup de cercetători din SUA a realizat un studiu care s-a derulat pe o perioadă de 10 ani, timp în care oamenii de știință au făcut mai multe teste speciale (cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica functionala). Cercetătorii au descoperit că ceea ce au învățat în facultate seamană foarte puțin cu realitatea: creierele tinere au sinapse care se dezvoltă rapid, dar și secțiuni care rămân neconectate în timpul vieții. Ei spun că creierul nu este suficient dezvoltat până la vârsta de 25 de ani. Dacă înțelegem faptul că creierul este în strânsă legătură cu psihicul, vom înțelege și că, în consecință, acesta are influențe majore asupra vieții omului, respectiv, asupra dezvoltării tinerilor. Din cauza aceasta, adolescenții sunt ușor de influențat, au înclinație către un comportament impulsiv și au tendința de a-și asuma riscuri în aproape toate acțiunile lor.

În lumea medicală este cunoscut faptul că cea mai mare parte a creierului, cortexul, este împărțit în lobi care se dezvoltă din spate către față. Lobul frontal este responsabil cu rațiunea, planificarea și gândirea și este ultimul care se maturizează. Oamenii de știință au descoperit că o fuziune mentală este completă abia între 25 și 30 de ani. Totodată, s-a demonstrat că somnul este un factor extrem de important pentru procesul de învățare și că studiul înainte de somn ajută creierul să fixeze informațiile.

Timp de 10 ani, s-au efectuat numeroase studii atat pe oameni (la studiu au participat 2000 de oameni) cât și pe animale ce au dovedit că la adolescenți creierul nu este dezvoltat complet, ci doar în proporție de 80 %, și ajunge la o dezvoltare completă în jurul vârstei de 25 de ani. Psihologul Laverne Antrobus afirmă că ideea că la 18 ani ești deja adult nu sună prea bine. Este de părere că acesta are nevoie de o susținere considerabilă mult după această vârstă.

"Neuroștiinta a avansat atât de mult încât nu ne mai gandim că lucrurile se opresc la un anumit punct. Creierul se dezvoltă mult în jurul vârstei de 20 de ani, iar momentul în care lucrurile se opresc este mult mai târziu decât am crezut inițial".

Psihologul Antrobus este de părere că unii adolescenți sunt speriați de momentul în care vor fi nevoiți să plece de acasă. Acesta spune că tinerii nu sunt încă pregătiți pentru lume, iar părinții ar trebui să înțeleagă faptul că nu toți au același ritm de a se dezvolta.

Surse: harvardmagazine.com, bbc.co.uk, academic.marist.edu