ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jandarmeria a devenit unealta prin care se exercită dominația Pieței. Este brațul armat al guvernelor aservite care își asigură astfel controlul asupra supușilor votanți. Scriam aceste rânduri cu câteva luni în urmă când în Turcia protestatarii din Piața Taksim erau brutalizați de forțele de ordine. La momentul respectiv nu părea foarte credibilă această aserțiune, forțam o descriere a realității dintr-un fotoliu confortabil aflat la sute de kilometrii depărtare de Gezi Park, de protestatari, de forțele de ordine, de oligarhi și de premierul Erdogan. Pungeștiul a schimbat însă perspectiva. A transferat conflictul din centrul Istanbulului într-un sătuc vasluian, iar pentru turci și moldoveni, după sute de ani, se poate scrie o istorie a asemănărilor și a luptei comune, nu a diferențelor și antagonismelor.  ”Nu e același lucru”, vor spune unii, ”nu există asemănări între distrugerea unui parc și exploarea gazelor de șist”, vor spune alții, decontextualizez, extrapolez, generalizez...  Aveți puțintică răbdare.

Disciplinarea fizică a devenit punctul de congruență al politicilor de vasalitate în fața opoziției active, indiferent de ce natură este aceasta, fiindcă aceste politici nu admit altceva decât loialitate.  Din spatele ”mâinii invizibile” iese la iveală tot mai mult pumnul de fier care reglează direct raportul de forțe dintre Piață și Stat. Ultimul are rolul de vasal, își exercită puterea asupra supușilor atâta timp cât interesele economice ale Pieței sunt satisfăcute. Austeritate, consum, dezvoltare, resurse, infrastructură sunt concepte care pun în prim plan nevoile tot mai mari ale unei piețe globale care trasformă cetățenii de aiurea în materie primă. De la Pungești la Atena sau Istanbul, noul autoritarism se construiește pe acumularea tot mai multă în mâinile a tot mai puțini și pe indiferența față de Ceilalți, adică față de oamenii de rând reduși la statutul de ”sclavi fericiți”, cum îi numește Ovidiu Hurduzeu, o clasă socială care trăiește supraviețuind și supraviețuiește netrăind și care trebuie să fie la rândul ei docilă, loială și disciplinată.

Pungești este pe tot globul, într-o formă sau alta.  Nu e greu de recunoscut. E bastonul autoritar care cere obediență, pentru a deschide calea către un paradis economic pierdut cu prețul de a ne transforma viața într-un interminabil iad.