ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Vladimir Putin începe joi o vizită în Serbia, țară care candidează pentru aderarea la UE, dar are grijă și să nu-și deterioreze relațiile cu aliata sa tradițională, Rusia, comentează AFP.

Libris.ro - Librarie online - Zilnic noutati si promotii

Putin, ale cărui legături cu UE s-au tensionat în ultimele luni din cauza conflictului în Ucraina, va participa la ceremoniile marcând a 70-a aniversare a eliberării Belgradului, din 16 octombrie, eveniment la care au fost invitați și președintele Barack Obama și premierul David Cameron, informează presa sârbă.

Liderul de la Kremlin conta pe o primire călduroasă în Serbia, care refuză să se alinieze sancțiunilor impuse Moscovei de Bruxelles. ”Când am decis să negociem cu Uniunea Europeană, noi nu am discutat despre sancțiuni împotriva Rusiei”, a reiterat președintele sârb Tomislav Nikolic într-un interviu acordat în ultimul weekend.

Rusia are numeroși aliați în lume, dar în Europa cei dispuși să i se alăture lui Putin sunt puțini. În schimb, în Serbia, marea majoritate a cetățenilor păstrează o opinie pozitivă despre președintele rus”, a estimat și istoricul sârb Cedomir Antic.

De la declanșarea crizei în Ucraina, în noiembrie 2013, diplomația sârbă întreține un echilibru fragil între respectarea obligațiilor sale față de UE — cu care a demarat negocieri de aderare în ianuarie — și menținerea bunelor relații cu Moscova, care a susținut Belgradul în numeroase dosare internaționale sensibile, între care cel al independenței fostei provincii sârbe Kosovo, pe care Rusia nu o recunoaște ca stat.

Pentru Moscova, este important ca apropierea Serbiei de UE să nu prejudicieze parteneriatul său cu Belgradul și interesele rusești.

'Scopul principal al vizitei în Serbia este de a susține legăturile existente. Energia va fi un subiect foarte important' în agenda discuțiilor, a declarat pentru AFP Feodor Lukianov, redactor șef al revistei 'Rusia în politica globală'.

Serbia este una dintre țările prin care ar urma să treacă gazoductul South Stream, proiect al Gazprom evaluat la 16 miliarde de euro, care trebuie să transporte începând cu sfârșitul anului 2015 gaze rusești spre Europa ocolind Ucraina.

În ianuarie 2013, Moscova și Belgradul au semnat un acord de credit de 800 de milioane de dolari destinați reconstruirii infrastructurii feroviare. În aprilie, Moscova a acordat aliatului său încă un împrumut de 500 de milioane de dolari, destinați să-l ajute să facă față marelui său deficit bugetar.