ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele rus Vladimir Putin a decis să nu ia parte la ceremoniile de comemorare de la Auschwitz, care au loc in această lună în Polonia. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, care a precizat că Putin nu va merge pe 27 ianuarie la Ziua Memoriei, la fostul lagăr de la Auschwitz-Birkenau de pe teritoriul polonez, așa cum a făcut-o in ultimii ani.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Decizia președintelui rus survine pe fondul tensiunilor internaționale provocate de conflictul din Ucraina și a sancțiunilor occidentale impuse Moscovei.

Polonia, care găzduiește în fiecare an ceremonii in memoria celor peste 1,5 milioane de oameni care au murit în lagărul de concentrare nazist, este una dintre cele mai critici voci la adresa implicării Rusiei în conflictul din Ucraina. Varșovia nu a trimis nicio invitație oficială liderului de la Kremlin, temându-se că prezența lui Putin în Polonia ar putea provoca unele manifestații interne, susțin surse citate de Reuters.

În schimb, Moscova pare să se fi simțit deranjată de atitudinea Poloniei, motiv penntru care liderul rus nu ar avea nicio intenție să ia parte la manifestările de pe 27 ianuarie.
Ziua de 27 ianuarie, considerată drept Ziua Memoriei, reprezintă aniversarea eliberării deținuților din lagărul de la Auschwitz de către Armata Roșie, în 1945.

Absența lui Vladimir Putin de la ceremoniile din aceste ceremonii nu este văzută cu ochi buni de organizațiile evreiești din toată lumea, care o percep drept o insultă inclusiv la adresa memoriei soldaților sovietici căzuți in al doilea Război Mondial.