ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Preşedintele Vladimir Putin  susţine că nu a fost nimic rău în Pactul Ribbentrop-Molotov, care a dus la ocuparea Finlandei, ţărilor baltice, Poloniei şi României. Mai mult, Vladimir Putin acuză Marea Britanie şi Franţa pentru că ar fi eliminat orice şansă de constituire a unui front antifascist, informează The Telegraph. În urmă cu patru ani, liderul de la Kremlin spunea despre Pactul Ribbentrop-Molotov că este “imoral”.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii

În timpul unei intâlniri pe care a avut-o la Moscova cu tinerii istorici ruşi, Putin a spus că pactul de neagresiune dintre Uniunea Sovietică şi Germania nazistă nu a fost unul rău şi a sugerat ca Marea Britanie şi Franţa sunt de vină pentru extinderea celui de al Treilea Reich în Europa.

Putin consideră că istoricii occidentali încearcă să “muşamalizeze” Acordul de la Munchen din 1938, prin care Franţa şi Marea Britanie au crezut că îl vor domoli pe Adolf Hitler, oferindu-i regiunea sudetă a Cehoslovaciei.

Chamberlain a revenit la Londra şi a fluturat o bucată de hârtie spunând 'v-am adus pacea'”, a spus Putin. “La care Churchill, cred, a spus undeva într-un cerc restrâns, 'Gata, acum războiul este inevitabil'. Pentru că un compromis cu un agresor ca Germania hitleristă urma să ducă în mod clar la un conflict militar pe scară largă, iar unii oameni au înţeles asta”.

Putin a ajuns să susţină că pactul Moscovei cu Hitler, din 1939, a fost unul bun. “Trebuie cercetări serioase care să arate că acestea erau metodele folosite în politica externă în acea vreme. Uniunea Sovietică a semnat un tratat de neagresiune cu Germania. Oamenii spun: 'Ah, ce rău'. Dar ce e rău în asta, că Uniunea Sovietica nu a dorit să lupte, ce e rău în asta?”, a spus Putin.

Anexele secrete ale pactului semnat de miniştrii de Externe Ribbentrop şi Molotov conveneau asupra împărţirii Finlandei, ţărilor baltice, a României şi Poloniei între sferele de influenţă ale celor două puteri. Kremlinul a negat existenţa acestor anexe până în 1989. Şi Putin sugerează că aceste protocoale ar fi şi astăzi disputate, spunând că “încă se dezbate pe marginea pactului Ribbentrop-Molotov şi unii acuză Uniunea Sovietică că a împărţit Polonia”.

În 2009, Putin a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov, spunând că este “imoral”, şi acuza Franţa şi Marea Britanie că sunt vinovate pentru imposibilitatea constituirii unei alianţe antihitleriste, pentru că au semnat Acordul de la Munchen. În 2014 însă, dupa anexarea Crimeii şi conflictul din Ucraina, Putin şi-a schimbat radical opinia despre împărţirea Europei în sfere de influenţă.

Putin a făcut aceste afirmaţii marţi, de Ziua Unităţii Naţionale, când a vizionat o expoziţie pe teme istorice.