Preşedintele rus Vladimir Putin începe vineri turneul de şase zile în America Latină. Vizita oficială a liderului de la Kremlin va cuprinde Cuba, Brazilia, unde va participa la finala Cupei Mondiale de fotbal, şi Argentina. Înainte de a ajunge în Cuba, Parlamentul de la Moscova a ratificat un document prin care Rusia șterge 90% din datoria Cubei față de Uniunea Sovietică. Adică 35,2 miliarde de dolari, informează agenția Itar-Tass.

Guvernele de la Moscova şi Havana încheiaseră în octombrie 2013 un acord în acest sens, dar înţelegerea a primit abia acum aprobarea finală. Potrivit documentului semnat de preşedintele Vladimir Putin, pentru ca Rusia să facă uitată suma de 35,2 miliarde de dolari, Cuba trebuie să returneze statului rus 3,2 miliarde de dolari, în următorii zece ani.

Neoficial, se spune că în schimbul mărinimiei Moscovei, Rusia și Cuba vor spori colaborarea în domeniul energiei, transporturilor și aviației civile.

Deciza Moscovei de a șterge datoria Cubei constituie cea mai importantă amortizare financiară din istoria Rusiei post-sovietice.Irakul deține însă primul loc, după ce, în ferbruarie 2008, Moscova și Bagdadul au căzut de acord pentru ștergerea datoriei de 12 miliarde de dolari, din cele 12,9 miliarde pe care statul irakian o avea față de Rusia.

Site-ul Ria Novosti notează că, începând cu 1996, Rusia a ”iertat” în total un număr de 23 de state care aveau datorii către Federația Rusă, suma totală ridicându-se la 100 de miliarde de dolari. În această sumă nu a fost inclusă și datoria Cubei.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews