ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu cele peste două miliarde de dolari  în conturi, Statul Islamic (SIIL), gruparea jihadistă care stăpânește Irakul și a băgat spaima în lumea occidentală, este organizația teroristă cea mai bogată de pe planetă. Principalul finanțator al jihadiștilor este Qatar, micul stat din Golf, considerat una dintre mai bogate țări, grație rezervelor de petrol și gaze naturale. Un rol-cheie în ascensiunea acestei grupări l-a avut și jocul dublu pe care l-au făcut unele țări aliate ale Washingtonului.

Imediat după intrarea în scenă a jihadiștilor SIIL(Statul Islamic pentru Irak și Levant), au început să apară speculații legate de cei care finanțează gruparea. Ministrul german al Apărării, Gerd Mueller, a arătat cu degetul spre Emiratul Doha. Într-un interviu pentru ZDF, el a explicat că ”soldații Califatului terorist sunt plătiți de Qatar”, notează, într-un comentariu, site-ul italian La Stampa.

Dacă evaluarea de 2 miliarde de dolari, bani de care ar dispune SIIL, a fost făcută de guvernul de la Bagdad, pista qatariotă a fost indicată de David Cohen, vice-secretarul american pentru Trezorerie, responsabil cu lupta anti terorism. Acesta susținea, în primăvară, că”donatori precum Qatar-ul strâng fonduri pentru grupări extremiste din Siria, începând cu SIIL și al-Nusra”, având ca rezultat ”agravarea situației existente”.

Ulterior, un studiu al ”Washington Institute pentru Orientul Mijlociu” a calculat că ”sute de milioane de dolari și tot felul de donații au fost depuse de oameni de afaceri din Qatar către al-Nusra și SIIL”, care, anterior, era cunoscută sub numele de Al Qaida în Irak.

Din câte se pare, ceea ce îi unește pe acești ”donatori” este voința de a finanța grupări fundamentaliste sunnite implicate în combaterea, cu orice preț, inamicul șiit sau orice aliat al lui, real sau potențial, din Iran sau din altă țară a Orientului Mijlociu - începând cu regimul sirian al lui Bashar al Assad, până la mișcarea șiită Hezbollah din Liban și șiiții din Irak.

Analiștii americani susțin că statul ”Kuweit este epicentrul finanțării grupărilor teroriste din Siria”, în vreme ce Qatar-ul reprezintă ”partea nevăzută a unui mediu permisiv care permite teroriștilor să se alimenteze”.
Aceste lucruri au determinat Departamentul de Stat al SUA, în ultimul raport asupra terorismului, din 2013, să caracterizeze Qatar-ul ca având ”un înalt risc de terorism financiar”, iar Kuweit-ul ca teatrul ”finanțărilor grupărilor extremiste din Siria”.

Interesant este faptul că ambele state sunt aliate ale SUA, în special Qatar-ul, care în baza sa de la Al Udeid găzduiește comandamentul trupelor SUA din Orientul Mijlociu, în care americanii au băgat 11 miliarde de dolari.

Qatar-ul are o dublă identitate. Pe de-o parte găzduiește soldați SUA și oameni de afaceri israelieni, iar pe de alta finanțează cele mai feroce grupări teroriste sunnite”, a explicat Ehud Yaari, cel mai apreciat specialist în lumea arabă din Israel. În plus, scrie site-ul italian, Qatar-ul este acuzat de Arabia Saudită și Egipt că susține partidul egiptean Frații Musulmani și sprijină pe toate planurile organizatia palestiniana  Hamas în conflictul din Gaza.

Printre cei care au denunțat Qatar-ul ca fiind responsabil de finanțarea jihadiștilor SIIL s-a numărat și preşedintele iranian Hassan Rohani, care a avertizat că țările care îi ajută pe teroriștii sunniți trebuie să înceteze să o facă, pentru că, într-o zi, le va veni rândul. Oficiali şi presa iraniană acuză că gruparea SIIL, care a preluat controlul asupra mai multor oraşe şi regiuni din Irak, este susţinută din punct de vedere financiar şi militar de către Qatar.