ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Costul programului CIA de detenţie şi interogare este de "peste 300 de milioane de dolari, exceptând cheltuielile cu personalul", potrivit raportului Senatului american publicat marţi, programul bazându-se pe contracte private şi plăţi în numerar, scrie revista Forbes în pagina electronică.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

O persoană asociată programului CIA pe teren le-a spus anchetatorilor Guvernului american că programul a dispus de "mai mulţi bani decât credeam că puteam noi cheltui, iar estimarea s-a dovedit a fi corectă", sustine revista., potrivit Mediafax.

Programul CIA a fost conceput de doi psihologi angajaţi cu contract care s-au retras din Forţele Aeriene şi a jucat un "rol central în operarea, evaluarea şi managementul programului CIA de Detenţie şi Interogare", se arată în raport.

Cei doi psihologi, James E. Mitchell şi Bruce Jessen, sunt identificaţi în raport sub pseudonimele Grayson Swigert şi Hammond Dunbar. Ei au creat o companie în 2005, cu scopul de a-şi facilita activitatea în cadrul CIA, în perioada în care Agenţia Centrală de Informaţii şi-a externalizat operaţiunile legate de programul de detenţie şi interogare, potrivit raportului.

În 2006, firma a primit un contract CIA în valoare de 180 milioane de dolari, iar contractorii au primit 81 de milioane de dolari până la finalizarea contractului, în 2009.