ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Raportul Congresului american privind practicarea torturii de către CIA,începând cu mandatul administraţiei Bush confirmă abuzurile săvărşite de Agtenţia Centrală de Informaţii a SUA, dar scoate la lumină şi numele statelor care au sprijinit serviciile secrete americane în primirea pe tetiroiul lor a suspecţilor de terorism şi in torturarea lor.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Huffington Post citează oficiali americani care spun că Washingtonul s-a temut în ultimele cinci săptămâni că numele statelor care au sprijinit CIA vor apărea în raportul declasificat de Senatul SUA. Cu toate acestea, numele statelor nu figurează în raport, o victorie de ultim moment a Casei Albe şi a CIA.

Facilităţile din ţările străine sunt identificate în raport printr-un cod de culori, spart însă de jurnalişitii americani, care au reuşit asta făcând comparaţii cu rapoartele precedente.
Cititorii raportului pot afla cum agenţia administra relaţiile cu guvernele străine, cărora le cumpărau tăcerea cu bani. În paralel, CIA submina diplomaţia publică a SUA spunându-le contactelor externe să nu vorbească cu ambasadorii americani despre programul de tortură.

9

Oficiali intervievaţi de publicaţia citată spun că raportul Senatului presupune un risc major, deoarece permite identificarea ţărilor complice. Ei au subliniat că respectivele state au participat în condiţiile în care aveau garanţia unor acţiuni secrete.

Potrivit Washington Post, acestea sunt ţările care au găzduit închisori secrete ale CIA:

Afganistan (4 locaţii)
Polonia
România
Lituania
Thailanda

Ţări cu închisori de proximitate ale CIA (facilităţi ale partenerilor externi folosite temporar pentru interogări):

Egipt
Siria
Libia
Pakistan
Iordania
Moroc
Gambia
Somalia
Uzbekistan
Ethiopia
Djibouti

State care au ajutat într-o oarecare măsură CIA. Ele au oferit informaţii despre suspecţi, inclusiv despre proprii cetăţeni, au permis să fie punct de tranzit în drumul prizonierilor spre statele unde existau închisori secrete:

Afganistan
Austria
Australia
Albania
Algeria
Azerbaijan
Belgia
Bosnia-Herzegovina
Canada
Croaţia
Cipru
Republica Cehă
Danemarca
Djibouti
Egipt
Ethiopia
Finlanda
Gambia
Georgia
Germania
Grecia
Hong Kong
Islanda
Indonesia
Iran
Irlanda
Italia
Iordania
Kenya
Libia
Lituania
Malawi
Malaezia
Mauritania
Moroc
Pakistan
Polonia
Portugalia
România
Arabia Saudită
Somalia
Africa de Sud
Spania
Sri Lanka
Suedia
Siria
Thailanda
Turcia
Emiratele Arabe Unite
Marea Britanie
Uzbekistan
Yemen
Zimbabwe