ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Hotărârea luată în urmă cu trei săptămâni de către Consiliului Local Pungeşti, de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist în comună, a fost atacată în instanţă de Prefectura Vaslui, motivul fiind că decizia ar fi ilegală şi anticonstituţională, informează Mediafax.

Prefectura Vaslui solicită în instanţă anularea deciziei Consiliului Local Pungeşti, susţinând că autorităţile locale nu se pot pronunţa asupra exploatării zăcămintelor din subsolul, acestea fiind în proprietatea exclusivă a statului.
"Aşa cum s-a procedat şi în cazul altor 11 consilii locale, care au fost acţionate în instanţa de contencios-administrativ pe aceeaşi speţă, Prefectura Vaslui a solicitat consilierilor din Pungeşti să-şi retragă hotărârea pe motiv că este ilegală şi anticonstituţională. Consiliul Local Pungeşti nu a ţinut cont de recomandarea noastră şi, întrucât a menţinut hotărârea de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist, a fost dată în judecată la Tribunalul Vaslui, urmând ca justiţia să se pronunţe în acest caz", a declarat, joi, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vaslui, Maria Costea.

Consiliul Local al comunei Pungeşti a decis interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist, la o zi după protestele care au avut loc la Siliştea, unde Chevron intenţiona să înceapă lucrările de amenajare a platformei pe care vrea să-şi amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist din România.

Hotărârea a fost trimisă prefecturii spre validare, însă instituţia a retrimis-o consilierilor din Pungeşti spre revocare, lucru care nu s-a întâmplat.

Pe 14 octombrie, localnicii din Siliştea au protestat la Pungeşti, unde compania americană Chevron şi-a adus primii specialişti, cu care să înceapă lucrările de amenajare a platformei unde va fi amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist.

Reprezentanţii companiei Chevron şi-au retras, în aceeaşi zi, specialiştii de pe suprafaţa de teren deţinută la Siliştea, fără ca aceştia să mai revină în zonă.