ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că premierul Victor Ponta este "profund corupt" şi că încearcă să-şi ascundă "hoţia" sub acte normative, informează Agerpres.
"Victor Ponta mai are nişte furii şi încearcă să-şi ascundă propria corupţie sub aceste acuzaţii gratuite pe care mi le aduce. Victor Ponta este un prim-ministru corupt profund, care încearcă să-şi ascundă hoţia sub acte normative. A încercat să facă să dispară pur şi simplu 380 de milioane de dolari pe care ni-i datora Rompetrol ascunzându-se sub o lege, care a fost declarată, din păcate pentru el, neconstituţională", a declarat Băsescu, la Palatul Cotroceni.

El a mai spus că Victor Ponta este corupt pentru că a vrut să-şi ascundă sub o lege aranjamentele pentru Roşia Montană, în loc să fi parcurs circuitul corect, prin care Guvernul îşi asumă atribuţiile constituţionale pe care le are.
"Victor Ponta este corupt pentru că a luat 2.800 de hectare de pământ de la Academia Agricolă şi le-a transferat la CJ Brăila. Băieţii au şi început să facă o licitaţie şi, când au aflat că mă interesez ce se întâmplă cu terenurile de acolo - sigur nu o licitaţie de vânzare, ci o licitaţie pentru arendă - când au aflat că mă interesez ce se întâmplă cu terenurile de acolo şi cum decurge licitaţia, au renunţat şi spun că timp de un an dau înapoi la Academia Siseşti terenul, până îmi termin eu mandatul, că opera trebuie făcută", a spus el.

Preţedintele a spus că "este pentru prima dată când avem un prim-ministru care are o cadenţă atât de ridicată a actelor de corupţie pe care încearcă să le ascundă sub acte normative care să-l scape de responsabilitate".

Ca răspuns, premierul Victor Ponta i-a cerut, joi seară, printr-o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu să promulge cu celeritate legea referendumului.
"Având în vedere decizia nr. 471, din 14 noiembrie 2013 a Curţii Constituţionale, publicată ieri, cu privire la obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr 3/2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, prin care se resping obiecţiile de neconstituţionalitate pe care le-aţi formulat, vă rog să promulgaţi cu celeritate legea, pentru a intra cât mai rapid în vigoare. În prezent, după această decizie a Curţii Constituţionale, nu mai există nici un motiv şi nu mai aveţi la dispoziţie niciun subterfugiu legal în spatele căruia să vă puteţi ascunde, în intenţia explicită de a bloca aplicarea sa", afirmă premierul.

Ponta arată că au trecut deja aproape 7 luni de când preşedintele tergiversează promulgarea actului normativ, în ciuda faptului că, "în două rânduri, Curtea Constituţională a respins sesizările făcute cu privire la această lege".

Premierul reaminteşte în scrisoare că modificările la legea referendumului (L3/2000) au fost adoptate pentru prima dată pe 29 mai, de Camera Deputaților.
"Ulterior, au venit completările CCR, pe 26 iunie, care au fost incluse în lege, după ce s-a respins ca neîntemeiată prima obiecţie de neconstituţionalitate, formulată de 83 de deputaţi din partidele de opoziţie. Pe 9 septembrie, deputaţii au respins cererea de reexaminare transmisă de dvs, în care solicitaţi Parlamentului rediscutarea acestei legi pe aceeaşi problematică ce fusese deja respinsă de Curte în sesizarea formulată de deputaţii din opoziţie. Ulterior, pe 20 septembrie, la finalul termenului pe care îl aveaţi la dispoziţie pentru promulgarea legii, aţi ales o nouă tergiversare, sesizând Curtea Constituţională la rândul dumneavoastră. CCR a preluat sesizarea pe 23 septembrie, a discutat-o ulterior şi, pe 14 noiembrie a transmis decizia în care respinge obiecţiile dvs ca fiind neîntemeiate", arată primul ministru.

Primul ministru punctează că în motivarea Curţii Constituţionale, în mai multe rânduri, se arată că legea a mai fost supusă controlului de constituţionalitate în raport de critici similare celor formulate în prezenta cauză, şi că decizia din iunie a Curţii a respins ca neîntemeiate respectivele critici.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Palatul Cotroceni, că va promulga Legea referendumului pe 14 decembrie seara, în a zecea zi de la primirea motivării Curţii Constituţionale, care a respins ca neîntemeiată obiecţia de neconstituţionalitate formulată de şeful statului.

Întrebat dacă va aştepta zece zile care îi sunt permise de Constitutie până la promulgare, presedintele a răspuns: "Categoric, da".