ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preşedintele Boliviei, Evo Morales, este mai convins ca niciodată că scăderea istorică a preţului mondial al petrolului nu este o coincidenţă, ci mai curând o "agresiune economică" şi "o conspiraţie deschisă împotriva Rusiei şi a Venezuelei".

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Într-un interviu pentru postul TV Telesur, preşedintele bolivian a tunat la adresa Washington-ului, afirmând că scăderea preţului petrolului din ultimele luni constituie "o agresiune economică împotriva Rusiei şi a Venezuelei" şi nu este ceva întâmplător. "Este o conspiraţie deschisă", a spus Morales, conform Antidiplomatico.it.

Liderul bolovian crede că în acest fel Statele Unite încearcă să lovească anumite state pe care nu le pot atinge prin atacuri politice. Comentariile lui Morales sunt în concordanţă cu acuzaţiile lansate recent de ministrul rus de Externe, Serghei Lavorv, conform cărora "sancţiunile occidentale împotriva Rusiei sunt o tentativă de distrugere a regimului actual de la Moscova".

Teza unui "război" al petrolului, prin această scădere mare a preţului la barilul de petrol, pe care l-ar duce Arabia Saudită, aliatul de nădejde al Americii, împotriva unor state ca Rusia, Iran şi Venezuela,producătoare de petrole şi inamice ale Washington-ului, a fost vehiculată pe o serie de site-uri conspiraţioniste.

Scopul acestei bătălii geostrategice duse de saudiţi ar fi acela de a pune presiune pe state ca Rusia, care susţine regimul sirian al lui Bashar al-Assad. Dar şi de a prăbuşi economic acele ţări care nu se subordonează politicii Washington-ului.

Cotaţia barilului de petrol a coborât, marţi, în apropiere de 59 de dolari, pentru prima dată după luna mai 2009, continuând o tendinţă de scădere care a început în urmă cu şase luni, pe fondul încetinirii economiei chineze şi a deprecierii monedelor emergente.

In  prezent, preţul barilului de ţiţei Brent este la jumătate faţă de preţul de 115 dolari înregistrat în luna iunie a acestui an, ca urmare a ofertei abundente şi a scăderii cererii, la care se adaugă strategia Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a-şi apăra mai degrabă cota de piaţă decât preţul ţiţeiului.

Preţul extrem de redus al barilului de petrol loveşte în primul rând în economia Rusiei şi a altor economii emergente. Banca centrală a Rusiei a majorat marţi dobânda de bază cu 6,5 puncte procentuale, până la 17%, în încercarea de a pune capăt colapsului rublei. De asemenea, Banca centrală a Indiei a intervenit şi ea în sprijinul monedei naţionale care a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 16 ani în raport cu dolarul american.

.