ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Eventuala declarare a independenţei Scoţiei dă fiori liderilor europeni, care spun că astfel se va amplifica riscul de contagiune în alte state ale Uniunii Europene, notează AFP.

Cu mai puțin de o săptămână până la referendumul din 18 septembrie, din Scoția, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze sondajele de opinie legate de apartenenţa Scoţiei la Regatul Unit, subliniind că este vorba despre o ”afacere internă”. O altă părere avea însă președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care, în februarie, aprecia că ar fi ''extrem de dificil, dacă nu imposibil'' pentru o Scoţie independentă să adere la Uniunea Europeană.

''Ar fi foarte dificil de obţinut acordul tuturor celorlalte ţări membre UE pentru a accepta o nouă ţară care ar proveni dintr-un stat membru'', a explicat Barroso. Exemplul oferit de șeful CE este Spania, care se confruntă cu revendicări secesioniste şi refuză să recunoască independenţa Kosovo. ''Este într-un fel o situaţie similară, întrucât este vorba despre o ţară nouă'', a adăugat şeful executivului comunitar.

Un sondaj de opinie realizat de institutul Survation şi dat publicităţii sâmbătă, cu cinci zile înaintea referendumului, arăta că 54% dintre scoţieni ar vota pentru rămânerea Scoţiei în interiorul Regatului Unit, în timp ce 46% s-ar pronunţa pentru independenţă.

Precedentul sondaj realizat de institutul Survation, publicat joi de cotidianul scoţian The Daily Record, credita tabăra celor care spun 'Nu' independenţei cu 47,6% din intenţiile de vot, pe adepţii 'Da'-ului cu 42,4%, indecişi fiind 10%.