ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


REVISTA BLOGURILOR aduce aminte că azi, în urmă cu 96 de ani, a avut loc asasinarea ultimului țar al Rusiei, împreună cu toată familia sa. Tot într-o zi de 16 iulie, în 1054, a avut loc Marea Schismă dintre bisericile creştine occidentale şi bisericile orientale de rit bizantin. Patriarhul Mihail I Kerularios şi Papa Leon al IX-lea se excomunică reciproc iar Biserica de la Roma se separa definitiv de cea de la Constantinopol, ne aminteşte Cer şi Pământ Românesc.

"Deşi, conform Constituţiei României, „Statul recunoaşte şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase” (art. 6), se pare că unii dintre conaţionalii noştri nu împărtăşesc principiile generale ale Constituţiei adoptată în 2003 prin referendum naţional, potrivit cărora: „În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie” (art. 1); „În România, limba oficială este limba română” (art.13).", îşi începe profesorul Corneliu Turianu articolul de pe blogul său în care comentează şi combate cu argumentele principiior de drept intenţia unei noi tentative de oficializare a limbii maghiare.

Victor Potra, de la Cutia cu vechituri, ne aduce aminte că anul acesta, 2014, se implinesc 95 de ani de la eliberarea Budapestei de sub jugul comunist al lui Kun de către Armata Română.

Dan Tanasă ne informează asupra unui fapt STUPEFIANT: Reprezentantul PSD în CL Miercurea Ciuc a votat PENTRU înființarea ȚINUTULUI SECUIESC. Șeful filialei PSD Harghita, ministrul APĂRĂRII NAȚIONALE Mircea Dușa, nu a avut nicio reacție

Why is Simona Halep STILL being ignored?, se întreabă, pe bună dreptate, Sarah in Romania, care arată că, deşi Simona Halep a urcat spectaculos de la locul 47 în lumea jucătoarelor de tenis, în 2012, la locul 11, în 2013, până la locul 3, după Serena Williams (1) şi Li Na (2), presa internaţională o ignoră, parcă deliberat, pe valoroasa sportivă româncă.

BBC recunoaște că și-a spionat jurnaliștii, transmite Reporter Virtual. British Broadcasting Corporation (BBC), cel mai mare radiodifuzor public din lume, a monitorizat în secret, în ultimii doi ani, conturile de e-mail ale angajaţilor săi, pentru a găsi “cârtiţa” care furniza informaţii confidenţiale despre organizaţie, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Încă un denigrator al lui Eminescu şi-a dat examenul în plagiat: Cătălin Cioabă, emulul lui Patapievici şi copilul de suflet al lui Liiceanu, a plagiat o cercetare din „România literară”, ne informează Ziaristi Online, într-un articol-anchetă culturala, de Ion Spânu.

Într-un foarte frumos reportaj ilustrat foto-video de Nicolae Hăuca, jurnalist din nordul Bucovinei, este prezentată o nouă iniţiativă comemorativă a românilor din Ucraina:  "În ziua Soborului celor 12 Sfinţi Apostoli s-a mai înălţat o cruce, s-a  mai aprins o candelă la altarul nostru de sfinţi. Or, prin simbolul comemorativ, înălţat în cimitirul satului Broscăuţii Vechi, raionul Storojineţ, baştina Românului din Oradea, Vasile Ilica, care printre primii a scris despre tragedia românilor bucovineni, interdicţia căruia încă n-a fost anulată, cu toate că puterea în Ucraina s-a schimbat,  încă 36 de martiri dintre cele 60 de persoane ce au avut de suferit în timpul represaliilor sovietice, deportaţi în stepele Kazahstanului şi îngheţurile siberiene, decedaţi în chinuri cristice pe drumul calvarului stalinist, au „revenit” Acasă. Evident, s-au reîntors la vatră doar prin numele înscrise pe crucea memorială, înălţată aici cu sprijinul bisericii, primăriei, a enoriaşilor, localnicilor şi tuturor oamenilor de bună credinţă din raion, prin osârdia şi  insistenţa dl docent Ilie Popescu, preşedintele Societăţii „Golgota” a românilor din regiunea Cernăuţi."

Associated Press ne aminteşte şi că, într-o zi de 16 iulie, în 1945, a avut loc primul test cu o bombă atomică, ce a precedat bombardamentele funebre de la Hiroshima şi Nagasaki. Tot pe un 16 iulie, în 1973, a erupt, la Washington, scandalul Watergate, ce avea să ducă la căderea preşedintelui Richard Nixon. Iar în 1969, avea să plece spre lună prima misiune umana: Apollo 11. VIDEO: