ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prescrierea nejustificată a antibioticelor şi  automedicaţie au dus la creşterea  alarmantă a rezistenţei la antibiotice în Europa. Acest lucru înseamnă că infecţii altădată uşor de vindecat ar putea fi acum letale, arată un raport al Comisiei Europene, citat de capital.ro.

Numai în SUA, rezistenta la antibiotice afectează anual cel puţin două milioane de oameni şi provoacă cel puţin 23.000 de morţi.

Un studiu publicat în mai 2011 de Gfk Healthcare arăta  că românii se află pe locul patru în Europa la consumul de antibiotice, peste 50% urmând un astfel de tratament în anul respectiv, iar aproape jumătate dintre aceştia recurgând la cel puţin două cure în intervalul respectiv.

Un alt studiu, publicat în martie 2012 în revista medicală "The Lancet", plasa România pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice fără reţetă, situaţie neschimbată încă din 2010.

Microorganismele rezistente la antibiotice prezintă un risc serios pentru sănătatea cetățenilor Europei,  dar cauzează și costuri ridicate, prin prelungirea spitalizarii şi esecul tratamentelor.

Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor estimează că rezistenţa antimicrobială generează pierderi de 1,5 miliarde de euro în bugetul UE.

Foto: mymed.ro