ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Românii sunt sclavi în propria lor ţară - este realitatea a ceea ce se petrece în România, şi nu numai, mai ales după anul 2000.

Criza financiară a cufundat multe economii din întreaga lume în recesiune. România şi românii nu fac excepție de la acest trend nefericit.

Mai ales că la noi munca la negru și salariile mici, cel puțin pe cartea de muncă, sunt fenomene cu tradiție încă de dinaintea venirii crizei. Românii sunt obişnuiţi deja cu asta şi o consideră ca făcând parte din normalitate.

Statisticile publicate de Consiliul Fiscal la începutul acestui arătau că românii, cel puţin 1,45 milioane dintre ei, lucrează fără forme legale.

Alte surse indică peste 1,5 milioane dintre românii apţi de muncă, ce muncesc la negru. Sunt persoane care merg zilnic la locul de muncă, își fac datoria, însă primesc banii în plic, fără ca firma pentru care lucrează să le plătească și contribuțiile sociale, dintre care cele mai importante sunt cele pentru sănătate și pensie.

Deputatul PNL Florica Cherecheș susține, într-o interpelare adresată ministrului de Finanțe, Ioana Petrescu, că bugetul României pierde cel puțin patru milioane de euro pe an, din cauza muncii la negru.

Potrivit acesteia, românii cad pradă sclaviei moderne, „fie în țară, fie în străinătate, împinși de sărăcia de acasă și disperarea de a nu-și găsi un loc de muncă”.

În iunie, în România lucrau cu forme legale aproape 4,44 milioane de angajați. Dintre aceștia, mai mult de jumătate, 2,5 milioane de persoane, primesc un salariu lunar de circa 1.000 de lei.

Menționăm că este vorba de persoane cu program normal de lucru, de opt ore pe zi, timp de cinci zile pe săptămână. În cazul majorității angajaților part-time, veniturile nu ajung nici măcar la 1.000 de lei lunar.