ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cadrul activității filantropice a Bisericii Ortodoxe Române din anul 2018 au fost acordate ajutoare financiare directe în valoare de 15.986.669,41 lei (aproximativ 3,3 milioane de euro, la cursul BNR 1 euro = 4,7480 lei) și ajutoare materiale în valoare estimată de 38.799.137,58 lei (aproximativ 8 milioane de euro, la cursul BNR (1 euro = 4,7480 lei), potrivit unui raport al Consiliului Național Bisericesc semnat de Patriarhul României și citat de agenția Basilica.

Pentru susținerea întregii activități de asistență socială și filantropică și pentru sprijinirea sinistraților, în anul 2018, la nivelul Patriarhiei Române, a fost cheltuită suma de 114.142.717,61 lei (aproximativ 24 de milioane de euro, la cursul BNR (1 euro = 4,7480 lei) menționează același document privind activitățile din Patriarhia Română de anul trecut, intitulat „Catedrală Națională și lucrare socială”.

În această sumă nu intră și cheltuielile privind o mulțime de activități caritabile ale parohiilor și mănăstirilor în favoarea bolnavilor, bătrânilor, copiilor și săracilor, care nu au fost cuantificate financiar și, ca atare, nici raportate sistematic centrelor eparhiale, subliniază raportul, o sinteză a activităților Bisericii Ortodoxe Române în anul 2018.


Același document prezintă diagrama așezămintelor social-filantropice, care cuprinde: 146 cantine sociale și brutării, 43 instituții care oferă servicii medicale și farmacii, 104 centre de zi pentru copii, 20 centre de zi pentru vârstnici, 47 centre rezidențiale pentru vârstnici, 31 birouri de asistență socială și centre comunitare,  61 grădinițe sociale și afterschool, 14 locuințe protejate, 106 centre de informare, de consiliere și centre de resurse
48 centre de tip familial, 2 instituții de învățământ pentru adulți, 18 centre de urgență (pentru persoane fără adăpost, pentru victime ale violenței domestice și pentru victime ale traficului de persoane), 26 campusuri de tabără, 48 centre educaționale și alte 101 instituții/servicii cu specific diferit.

În cadrul Federației Filantropia, au fost obținute fonduri din partea Organizației Internaționale pentru Caritate Creștin Ortodoxă (International Orthodox Christian Charities – IOCC) pentru 2 proiecte, în valoare de 10.000 dolari USD fiecare. Au fost încheiate diverse proiecte de colaborare cu Universitatea VIA College din Danemarca,  Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei și  retailerul PROFI România.

Programul „Masa Bucuriei”, care se desfășoară la nivel național în parteneriat cu magazinele Selgros Cash&Carry și Carrefour Romania SA, constă în donarea săptămânală de bunuri alimentare și igienico-sanitare pentru centrele sociale; valoarea bunurilor donate, prin acest program, în anul 2018 este de 1.086.685 euro. Pentru acest program, în data de 19.03.2018, a fost semnat contractul cu Columbus Operațional S.R.L. (entitate juridică care reprezintă lanțul de magazine Billa, preluate de Carrefour Romania SA).

Programul de ajutor alimentar „Gustul binefacerii” este derulat în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Arhiepiscopia Timișoarei și Episcopia Oradiei, în colaborare cu retailerul Auchan Romania SA.

Caravana medicală „Sănătate pentru sate”, desfășurată de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, a realizat 59 deplasări, înregistrând 7.890 beneficiari. Componenta „Educație și prevenție și pentru sănătate”, care este o extensie a campaniei „Sănătate pentru Sate”, în cele 52 de ediții organizate de-a lungul anului 2018, a ajuns la 12.000 de beneficiari.

Totodată, începând cu data de 13.01.2018, a început colaborarea Patriarhiei Române cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, Fundeni,  București pentru Campania de prevenție și diagnosticare a cancerului de col uterin, fiind organizate până în prezent 9 acțiuni, cu un total de 340 beneficiare.

Campania națională „Donează sânge! Salvează o viață!” a Patriarhiei Române, care are ca scop informarea și conștientizarea cu privire la nevoia reală de sânge pentru transfuzii din spitalele românești, a beneficiat în anul 2018 de sprijinul a 3.500 de voluntari donatori, ajungând astfel, la nivel național, să recolteze peste 16 tone de sânge. Totodată, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au sprijinit, în anul 2018, dotarea Centrelor de Transfuzii din București, Ploiești și Constanța cu aparatura medicală în valoare totală de 72.000 euro.

În 2017, același raport arăta că Biserica Ortodoxă Română a cheltuit peste 24 de milioane de euro pentru ajutorarea săracilor și alte acțiuni sociale. 

În 2016, documentul arăta că la nivelul Patriarhiei Române se cheltuiseră peste 21 de milioane de euro (1 euro = 4,488 de lei).

În 2015, suma prezentată în raportul oficial al Bisericii era de 27 de milioane de euro (1 euro = 4.4216 lei).