ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un raport alcătuit de un ONG israelian acuză armata israeliană că, în timpul războiului din Fâșia Gaza, din vara lui 2014, a lovit fără discriminare ținte militare și civile. Rezultatul: 70% dintre victime s-au înregistrat în rândul civililor, inclusiv a personalului medical.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Deși a susținut contrariul, armata israeliană nu a dat suficiente avertismente pentru evacuarea civililor pentru evacuarea locuințelor, înainte de declanșarea atacurilor, susține raportul ONG-ului Physicians for Human Rights alcătuit din 8 experți, relatează site-ul israelian ynetnews.com.

Cele 50 de zile de război din Fâșia Gaza, din vara lui 2014, s-au soldat cu moartea a circa 2.200 de palestinieni și rănirea altor 10.000.

Loviturile și raidurile succesive în același loc au făcut numeroase victime în rândul civililor și decese în rândul salvatorilor”, menționează raportul care vorbește și despre un atac aparent deliberat asupra spitalului Chouhada al-Aqsa din Deir el-Balah pe 21 iulie 2014, soldat cu numeroși morți și răniți.

Mai mult decât atât, deși Israelul afirmă că lansează lovituri de avertisment, lăsând timp locuitorilor să fugă, majoritatea răniților chestionați s-au referit la 'persoane ucise sau rănite în apropierea caselor lor sau a rudelor acestora', se mai spune în raport.
Același document afirmă că ”procedurile de avertizare timpurie- care includ telefonarea, trimiterea de mesaje sau loviturile de avertisment cu rachete non-explozive - au fost fără substanță și adesea nu au oferit civililor timp suficient pentru evacuare”.

Raportul celor de la Physicians for Human Rights vine după ce un ONG palestinian, Al-Mezan, avertizase că ineficiența loviturilor de avertisment s-ar putea constitui drept crime de război.

Raportul ar putea fi folosit de palestinieni, care intenționează să aducă statul evreu în fața Curții Penale Internaționale, pentru presupuse crime de război comise în timpul războiului.

Guvernul palestinian a aderat la Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curţii, la 2 ianuarie. Această decizie îi va permite procurorului CPI să deschidă, în viitor, anchete privind eventuale crime.
CPI, cu sediul la Haga, este competentă, începând cu 1 iulie 2002, de anchetarea presupuşilor autori de acte de genocid, de crime împotriva umanităţii şi crime de război.