ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Supravegherea rețelelor de internet de către Agenția Națională de Securitate (NSA) din SUA a dus la arestarea a peste 100 de persoane în ultimii ani. Așa spune un raport al comisiei publice independente și consultative ”Privacy and Civil Liberties Oversight Board” (PCLOB), făcut public miercuri. Concluzia comsiei este că spionarea comunicațiilor pe internet și telefonice ale non-americanilor în străinătate, de către NSA, a fost unul dintre cele mai eficiente instrumente ale serviciilor americane de informații în lupta de combatere a terorismului.

După scandalul uriaș izbucnit anul trecut, în urma fostului consultant al NSA, Edward Snowden privind spionarea în masă a milioane de oameni, nu doar americani, Agenția Națională de Securitate a dorit să se apere. NSA susține că programele sale de supraveghere au fost utile pentru ”înțelegerea activităților teroriste” în 54 de cazuri, informează AFP.

Comisia PCLOB susține că "15 dintre cazurile examinate ar implica o legătură cu SUA, cum ar fi locul unui plan de atentat sau localizarea agenților, în timp ce aproximativ 40 au implicat exclusiv agenți sau planuri în țări străine". Prin urmare, programul PRISM, de supraveghere a comunicațiilor, este cât se poate de legal, susțin autorii raportului.

Raportul comisiei nu explică însă de ce NSA a mers cu spionarea și mai departe. Și cum de Agenția a primit aprobare, încă din 2010, pentru a supraveghea comunicațiile a 193 de state, precum și a Uniunii Europene, Băncii Mondiale și FMI, așa cum dezvăluia recent Washington Post. Cotidianul american scria că NSA a primit autorizație juridică din partea Foreign Intelligence Surveillance Court (Fisc) pentru a supraveghea FMI, Banca Mondială, UE și Agenția Internațională pentru Energie Atomică. În schimb, pe lista cu permisiunea interceptărilor comunicațiilor nu se aflau Marea Britanie, Canada, Australia, și Noua Zeelandă, care fac parte din așa numitul grup al ”Five Eyes” (Cinci Ochi”, cu care SUA au relații de colaborare foarte sudate.