ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Secretarul general al Federației Internționale a Crucii Roșii, Bekele Geleta, a prezentat joi, la Geneva, un raport alarmant în legătură cu creșterea nivelului de sărăcie în Europa. Astfel, oficialul a anunțat că 43 de milioane de europeni nu au resurse pentru a-și asigura mâncarea zilnică, alte 120 de milioane de pe ”Bătrânul Continent” sunt în pragul sărăciei.

Beleke Geleta susține că Europa, unde locuiesc aproximativ 710 milioane de persoane, ar putea fi confruntată cu cea mai importantă criză umanitară din ultimii 60 de ani.
Viețile oamenilor au fost profund afectate și pare că degradarea continuă. Milioane de oameni își duc existența de la o zi la alta, fără ca ei să aibă vreun ban pus deoparte pentru cheltuieli neprevăzute. Europa se află în fața celei mai mari crize umanitare din ultimele șase decade. Chiar dacă noi înțelegem nevoia statelor de a-și limita cheltuielile, ne exprimăm puternica opoziție față de tăierile fără discernământ în politicile de sănătate publică și de asistență socială. Acestea ar putea să ne coste mai mult pe termen lung.

Raportul, făcut în colaborare cu 22 de organizații naționale ale Crucii Roșii, mai indică faptul că 3,5 milioane de persoane primesc asistența organizației, cu 75% mai mult decât în urmă cu trei ani. Printre țările afectate se numără numai Letonia, de exemplu, ale cărei nevoi de alimente pentru săraci s-au triplat în ultimii trei ani, dar și țări mult mai dezvoltate, cum ar fi Franța. Astfel, mai mult de 350.000 de persoane care locuiesc în Hexagon au căzut pradă sărăciei din 2009.

În Europa, criza financiară a izbucnit la începutul anului 2008, iar majoritatea guvernelor au impus măsuri dure de austeritate, laolaltă cu măsuri economice extreme. Grecia, Portugalia, Italia, Irlanda și Spania se află și acum în pragul insolvenței, în ciuda masivului ajutor financiar primit de la diverse instituții de profil din lume.