ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Numărul cazurilor de deces asociate consumului de droguri, în 2012, a fost mai mare decât în 2011, relevă raportul Agenției Naționale Antidrog pe anul trecut.

Prezența de opiacee a fost depistată în 18 cazuri de deces, 15 cazuri deces la metadonă, 3 heroină, 2 morfină și metaboliți, 3 canabis și 16 alte substanțe. În doar 13 cazuri decesul a survenit din cauza implicării unei singure substanțe, celelalte fiind reprezentate de asocieri. Numărul cazurilor de deces asociate consumului de droguri este în creștere față de anul 2011, tendința este de revenire la nivelul anilor 2007-2010. Calea injectabilă rămâne regula pentru cauza deceselor iar opiaceele continuă să domine drogurile ilegale din România, se arată în raport.

Orașele cu mari probleme în ceea ce privește drogurile sunt București, Cluj-Napoca, Iași și Galați.

Nu numai consumul, dar și capturile de droguri au înregistrat o creștere în 2012: la heroină, cantitatea a crescut de 3,7 ori față de 2011.

"De menționat că 88% /39,65 kg din cantitatea de droguri confiscată și 87% din cea de heroină au avut ca destinație Olanda. Restul de 0,417 kg a făcut obiectul a 212 capturi la nivel național", a spus directorul ANA, Sorin Oprea.

Acesta a mai adăugat că în 2012 s-au înregistrat mai multe cazuri de urgențe în urma consumului de droguri ilicite și s-a mai constatat o creștere a deceselor la femei cu vârste între 20 și 34 de ani.

"România este o țară de tranzit pentru opiacee și domină intoxicările cu opiacee. Cocaina este o alternativă pentru grupările de trafic", a subliniat directorul ANA.