ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Noua Republică a criticat, într-un comunicat de presă, raportul deputatei portugheze Edite Estrela, care extinde, în esenţă, practica avortului definindu-l, implicit, ca pe unul dintre drepturile fundamentale ale omului.
"Partidul Noua Republică, în acord cu Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) din Parlamentul European, îşi reiterează dezacordul faţă de Raportul iniţiat de europarlamentarul socialist Edite Estrela, privind Sănătatea Sexuală şi Reproductivă şi drepturile aferente, care a fost adoptat pe 26 noiembrie 2013, la Strasbourg, după ce fusese retrimis Comisiei la sesiunea parlamentară din 22 octombrie 2013. Acum, Raportul Estrela, modificat, urmează să fie supus la vot în plenul Parlamentului European pe 10 decembrie 2013.

Această rezoluţie, neobligatorie din punct de vedere juridic, încalcă Tratatul UE şi nu poate fi folosită pentru a introduce dreptul la avort sau împotriva punerii în aplicare depline a iniţiativei cetăţeneşti europene One of Us (Unul dintre noi), ECI(2012)000005, iniţiativă pe care partidul Noua Republică o susţine. Niciun tratat internaţional obligatoriu din punct de vedere juridic, nici Convenţia europeană a drepturilor omului, nici dreptul cutumiar internaţional nu pot fi invocate pentru a stabili sau recunoaţte un astfel de drept.

Noua Republică consideră că Raportul Estrela a rămas şi rămâne inacceptabil din cel puţin trei motive:

1. Promovează avortul fără restricţie. Toate instituţiile, organismele şi agenţiile UE trebuie să rămână neutre în ceea ce priveşte problema avortului, întrucât aceasta este o problemă ce cade sub incidenţa legislaţiei din statele membre. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene confirmă (C-34/10) că orice ovul uman fecundat reprezintă un embrion uman care trebuie protejat. Declaraţia ONU privind drepturile copilului prevede că copilul are dreptul la protecţie juridică înainte şi după naştere. Uniunea Europeană nu ar trebui să sprijine nicio autoritate sau organizaţie care promovează, sprijină sau participă la gestionarea oricărei acţiuni care implică avortul.

2. Contestă dreptul fundamental la obiecţia pe motive de conştiinţă al profesioniştilor din sistemele de sănătate. În România obiecţia de conştiinţă este protejată de Constituţie şi de Codul Deontologic al medicului. Nicio persoană, spital sau instituţie nu poate face obiectul presiunilor, nu poate fi considerată responsabilă sau discriminată în vreun fel pentru că refuză să efectueze, să accepte efectuarea în incinta sa sau să asiste la practici care ar putea provoca moartea unui embrion uman.

3. Totodată, acest raport neagă dreptul statelor naţionale, implicit al României, de a decide ce politică adoptă în chestiunea avortului şi a practicii medicale în general, ţinând cont de faptul că acesta este un drept exclusiv al statelor membre ale UE, implicit al ţării noastre, iar cei care votează în favoarea acestui raport votează împotriva interesului naţional.

Partidul Noua Republică a anunţat că va monitoriza activ procesul de vot din Parlamentul European şi va publica lista europarlamentarilor români care votează împotriva interesului naţional al României".

"Raportul Estrela", aşa cum este, generic, cunoscută iniţiativa deputatei socialiste din Portugalia Edite Estrela, a stârnit vii controverse în întreaga Europă. În replică, iniţiativa cetăţeanească intitulată "Unul dintre noi” ECI(2012)000005, a reuşit să strângă peste 1.400.000 de semnături din toate ţările, inclusiv din România. Potrivit acestei petiţii, care se adresează Comisiei Europene, ”Demnitatea şi integritatea embrionului uman trebuie respectate. (...) Pentru a da dovadă de coerenţă în exerciţiul atribuţiilor sale, UE ar trebui să interzică şi să pună capăt finanţării activitătilor care implică distrugerea embrionilor umani, în special în domeniul cercetării, al ajutorului pentru dezvoltare şi al sănătăţii publice”.