ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deşi lăudat de majoritatea clasei politice, Raportul MCV "dezamăgeşte prin lipsa de substanţă şi de răspuns la problemele reale cu care se confruntă societatea civilă", afirmă Asociaţia pentru Monitorizarea Justiţiei într-un document postat pe siteul oficial.

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Autorii documentului consideră că abordarea Comisiei Europene asupra corupţiei din România reflectă "lipsa de înţelegere reală a fenomenului de corupţie cu care se confruntă România, iar pe de altă parte, ratiunea reală pentru care un astfel de mecanism a fost instituit".

Cei de la Asociaţia pentru Monitorizarea Justiţiei afirmă că delegaţii Comisiei Europene nu au fost interesaţi în "descoperirea reală a cauzelor şi manifestărilor corupţiei din sistemul judiciar".

Mai mult, cei trimişi de Comisia Europeană s-au limitat la întâlniri cu "Instituţiile statului, acuzate ele însele de corupţie sau ineficienţă de către societatea civilă sau cu ONG-uri agreate, abonate la astfel de întâlniri, a căror preocupare principală este programul de plăţi din fonduri europene sau evidenţierea declaraţiilor politicienilor care aparţin taberei opuse celei de care au fost create".

În ceea ce priveşte dosarele de mare corupţie, cei de la Asociaţia pentru Monitorizarea Justiţiei aşteaptă "cu interes arestarea şi trimiterea în judecată a cetăţenilor străini reprezentanţi ai acestor firme care sunt în egală măsură vinovaţi de dare de mită sau trafic de influenţă – aşa zisa corupţie transfrontalieră".

Comisia este acuzată de faptul că închide ochii la fenomenul încurajării corupţiei de către străini sau care îşi are originea în state ale UE.

"Nu vedem nicăieri în Raportul MCV vreo referire la aceste probleme şi nici incriminarea corupţiei din România care îşi are originea în alte state ale UE.

O astfel de abordare echivalează cu o adevărată impunitate acordată resortisanţilor străini.[...] De aceea este nevoie ca semnalele date de institutiile naţionale sau europene pentru combaterea marii corupţii să nu fie orientate în mod discriminatoriu către resortisanţii români"

De asemenea, cei de la Asociaţia pentru Monitorizarea Justiţiei remarcă faptul că "nu se face nici o referire la cele mai mari dosarele judiciare nesoluţionate, dosarele Revoluţiei şi Minieriade, cu privire la care CEDO a condamnat în mai multe rânduri Statul Român şi a cărei nesoluţionare este cel mai mare indiciu de corupţie şi complicitate transpartinică în rândurile instituţiilor României".