ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Anunţul privind reducerea TVA la produsele alimentare la 9% de la 1 iunie are efect invers. Dorind să-şi menţină profiturile şi aşa uriaşe, marile magazine au recurs la majorarea preţurilor, urmând ca de la 1 iunie să le scadă la o valoare egală cu cea din momentul anunţului Guvernului.

Pentru că nu poate interveni direct în stabilirea preţurilor, guvernul condus de către Victor Ponta a trecut la ameninţări voalate. Astfel, Ponta a spus că poate introduce măsuri constituţionale şi europene, precum taxe speciale foarte mari, în cazul în care comercianţii nu scad preţurile la raft după diminuarea TVA.

"Am auzit tot felul de tâmpenii liberal-comuniste, că să dăm ordonanţă să îngheţăm preţurile. Suntem în Uniunea Europeană, suntem economie de piaţă şi nu putem îngheţa preţurile, cum de altfel nu prea reuşeau nici comuniştii să le îngheţe. Avem măsuri legislative pe care le putem lua, nu ordonanţe de îngheţare a preţurilor. Putem să introducem taxe speciale pentru cei care folosesc acest prilej şi nu voi ezita - şi vă rog să îmi propuneţi, dacă constatăm că într-adevăr există aceast situaţie - vom pune nişte taxe atât de mari încât tot ce câştigă în mod speculativ să piardă pe partea cealaltă. Nu voi ezita să iau nicio măsură europeană şi constituţională, nu trăsnăi comuniste", a declarat prim-ministrul.

Săptămâna trecută, Ponta a precizat că Guvernul va verifica, împreună cu Consiliul Concurenţei, din luna iunie, dacă reducerea TVA la produse alimentare se reflectă şi în preţul la raft şi va folosi toate pârghiile legale pentru a combate eventuale nereguli.

"O scădere atât de mare a TVA este imposibil să nu se vadă în preţ. Vom fi foarte atenţi după 1 iunie", a spus atunci Ponta.