ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul ședinței de Guvern de miercuri, că Executivul va adopta rectificarea bugetară, precizând că a fost îndeplinită obligația de a cere avizul CSAT. La scurt timp după aceea, Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a confirmat într-o declarație transmisă de televiziuni că Guvernul a adoptat rectificarea bugetară. Klaus Iohannis anunțase, marți, că nu s-a putut obține consens în CSAT pentru emiterea avizului necesar rectificării bugetare și, prin urmare, a suspendat ședința Consiliului.
 
„Noi am avut și am prezentat astăzi, la începutul discuției pe rectificare, un punct de vedere pe care ni l-a transmis ministrul Tudorel Toader înaintea ședinței de Guvern, chiar ieri, și anume un punct de vedere care fundamentează destul de bine decizia legală a Guvernul, de astăzi, de a rectifica bugetul fără avizul CSAT. Sunt, dacă nu mă înșel, trei decizii ale CCR din 2011, decizia 383, 574 si 575, care fundamentează că un aviz este obligatoriu de solicitat, dar nu trebuie sa aștepți un astfel de aviz. În cele trei decizii se spune foarte clar că refuzul sau împiedicarea unui aviz reprezintă o înțelegere greșită a rolului său legal și constituțional fără a fi însă afectată constituționalitatea legii asupra căreia nu a fost dat avizul”, a declarat, la finalul ședinței de Guvern ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici.
 
Teodorovici a mai spus că la întâlnirea de la Cotroceni, solicitată de președintele Klaus Iohannis, vor merge el și ministrul Justiției, Tudorel Toader, întrucât premierul Viorica Dăncilă se va afla joi într-o vizită în Spania. 
 
În replică, președintele Klaus Iohannis a condamnat ferm adoptarea proiectului rectificării bugetare, fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, acuzând Executivul că forțează limitele Constituției. 
 
„Este inadmisibilă această abordare a Executivului, în condițiile în care avizul CSAT este obligatoriu atunci când sunt afectate bugetele instituțiilor din domeniul securității naționale. Ignorând cu bună știință necesitatea avizului CSAT, Guvernul se situează de unul singur în afara cadrului legal în vigoare. Demersul inexplicabil de a continua cu adoptarea rectificării bugetare în aceste condiții demonstrează lipsa evidentă a dorinței de dialog a Guvernului în interesul cetățenilor.(…) Președintele României solicită public Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pentru a verifica în ce măsură Ordonanța de urgență de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 îndeplinește exigențele constituționale de adoptare”, se arată într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.
 
O replică-fulger din partea Ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, a venit imediat după comunicatul de la Cotroceni. „Ce pot să spun? Guvernul se situează de partea țării, de partea celor care nu pot aștepta după o luptă politică și cred că nici noi de la Guvern, nici cei din alte instituții nu avem dreptul să folosim acele instituții în bătălia politică. Rectificarea este făcută în mod legal, există temei legal pentru adoptatarea rectificării, așa că orice alt demers pe care președintele dorește să-l acționeze nu este justificat”, a declarat Eugen Teodorovici.