ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Istoricii şi arheologii care lucrează la descărcarea arheologică a străzilor din centrul istoric al Timişoarei nu exclud posibilitatea de a descoperi  "comoara lui Selim Paşa", despre care o legendă spune că ar fi fost îngropată la 1716, când oraşul a fost părăsit de turci şi ocupat de trupele habsburgice ale prinţului Eugeniu de Savoia.

Cetatea Timişoarei a fost până la 1716, vreme de un secol şi jumătate, centrul unui paşalâc turcesc, iar  Selim Paşa, posibil un dregător otoman, ar fi îngropat o comoară în zonă atunci  când administraţia şi armata turcilor au trebuit să fugă în grabă din faţa armatelor austriece, spune legenda în spatele căreia e posibil să se afle şi un adevăr istoric.

Potrivit istoricilor, informaţiile despre această comoară au apărut în jurul anului 1880 în ziarul local Temesvarer Zeitung, de unde au fost preluate chiar şi de presa internaţională. Relatările ar fi plecat de la faptul că  autorităţile turce de la Istanbul din acea perioadă au efectuat investigaţii în zonă în încercarea de a da de urma comorii, fără a avea însă succes.

Deşi în foarte puţinele documente rămase după plecarea turcilor nu apare menţionat, acest Selim Paşa ar fi putut fi defterdarul cetăţii, adică şeful finanţelor publice, iar comoara ascunsă de el ar putea cuprinde monezi şi alte obiecte din aur. Nu este clar dacă între timp comoara a fost găsită sau se mai află încă ascunsă undeva, sub o casă sau o stradă din centrul istoric al Timişoarei.

Odată cu deschiderea efectivă de municipalitate peste 2-3 săptămâni a lucrărilor la şantierul de modernizare a centrului istoric al Timişoarei, arheologii Muzeului de Istorie a Banatului vor intra în etapa de descărcare arheologică, una dintre ele mai aşteptate.

În anul 2006, deţinuţii din Penitenciarul Timişoara au descoperit în timpul unor lucrări edilitare în centrul oraşului morminte care au aparţinut, în veacul al XVIII-lea, cimitirului mizericordienilor de pe lângă Mănăstirea 'Popilor negri', precum şi un cimitir din perioada ocupaţiei turceşti a primelor decenii ale anilor 1500.

Primăria Timişoarei pregăteşte reabilitarea centrului istoric printr-un proiect de 65 de milioane de de lei, din care 80% reprezintă contribuţia UE, 17% de la bugetul de stat şi 2% a comunităţii locale.