Turcia a condamnat dur afirmațiile făcute de Vladimir Putin în timpul ceremoniilor de la Erevan dedicate împlinirii unui secol de la începutul masacrelor comise împotriva armenilor pe teritoriul fostului Imperiu Otoman în Primul Război Mondial, liderul de la Kremlin calificând aceste masacre drept "genocid", scrie Agerpres.

CITEŞTE ŞI Germania, nu Turcia, a realizat primul GENOCID al secolului XX. AŞA au fost ucişi zeci de mii de oameni în numele „măreţului popor german”

"Nimic nu poate justifica masacrele în masă. Astăzi, noi ne reculegem alături de poporul armean", a declarat vineri liderul rus la ceremoniile din capitala Armeniei.

CITEŞTE ŞI: Un neam insângerat: armenii

"Respingem și condamnăm calificarea evenimentelor din anul 1915 drept genocid de către președintele Putin, în pofida apelurilor și avertismentelor noastre", se menționează într-un comunicat emis ulterior de Ministerul turc de Externe, ce reproșează totodată Rusiei "practicile ei inumane împotriva popoarelor turc și musulmane" de-a lungul istoriei, fără să ofere detalii.

"Considerăm că Rusia este probabil cea mai în măsură să știe ce este un genocid și ce înseamnă această dimensiune juridică", mai afirmă MAE turc, care atrage în final atenția că "repetarea acestei erori de către Rusia nu va favoriza pacea și bunăstarea în regiunea noastră".