ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


România a reuşit să doboare un nou record negativ. De data aceasta este vorba despre nou-născuţii acestei ţări, care în 2013 au fost sub 180.000. Această cifră nu s-a mai atins după cel de-al doilea război mondial, a anunţat Institutul Naţional de Statistică(INS).

Conform statiscilor oficiale, în România au avut loc peste 21 de milioane de avorturi, din 1958 până în 2011.

"2013 a fost primul an în care numărul de născuţi vii este mai mic de 180.000. După revoluţie s-a înregistrat un trend descrescător, au mai existat şi mici perioade de creştere, dar 2013 a marcat acest minim. Din seriile de date, este evident că am atins minimul din 1960, dar e aproape sigur că reprezintă minimul de după al doilea război mondial", a spus Tudorel Andrei, preşedintele Instutului Naţional de Statistică.

INS afirmă că principala cauză a acestei drame este sporul natural negativ. Cu alte cuvinte, se nasc mai puţini copii decât adulţi care decedează.

Directorul general al direcţiei generale de demografie şi statistică socială, Silvia Pisică, a pus această scădere şi pe faptul că s-au schimbat comportamentele adulţilor în ceea ce priveşte naşterea de copii.

" A crescut şi vârsta de căsătorie. Generaţia părinţilor noştri se căsătorea puţin după 20 de ani, iar astăzi căsătoriile şi naşterile se duc spre 30 de ani. Dacă în generaţia anterioară, a părinţilor noştri, fiecare familie avea cel puţin doi copii, nu vorbim de bunicii noştri, acum cuplurile se limitează la un copil. Când a fost baby-boomul, după decretul din 66, au fost 575.000 de născuţi vii", a completat Pisică.

Pentru a avea spor natural zero, fiecare româncă fertilă ar trebui să nască în medie, 2,1 copii, în timp ce actualmente cifra este 1,5.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews