ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Încercarea de desfiinţare a CCR din România şi ameninţarea independenţei justiţiei în Ungaria sunt exemple de ameninţare sistemică la adresa statului de drept, a declarat, marţi, comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, care a prezentat noul cadru de protejare a statului de drept.

"Am avut în ultimii ani unele probleme de rezolvat şi a trebuit să o facem ad-hoc. A trebuit să avem imaginaţie, pentru că tratatele nu prevăd măsuri (pentru încălcarea statului de drept - n.r.), cu excepţia articolului 7, care este opţiunea nucleară", a explicat Reding necesitatea unui nou cadru pentru protejarea statului de drept.

Rugată să dea exemple privind "ameninţarea sistemică" la adresa statului de drept, Viviane Reding a vorbit despre România şi Ungaria.

"Încercarea de a desfiinţa o Curte Constituţională, pentru că acea Curte Constituţională a criticat destul de des legile Guvernului. Ăsta fost cazul României. Sau ameninţarea independenţei justiţiei, a judecătorilor, cum a fost cazul în Ungaria", a răspuns Reding, în conferinţa de presă comună cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström.