ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Localnicii din Sânmartin vor hotărî printr-un referendum dacă vor permite exploatarea gazelor de șist din zona care cuprinde, printre altele, și localitățile balneo-climaterice Băile Felix şi Băile 1 Mai. Referendumul va avea loc în data de 26 ianuarie 2014, potrivit publicației Bihoreanul. De menționat că localnicii, alături de aleșii lor, și-au exprimat în repetate rânduri refuzul în ceea ce privește exploatarea gazelor de șist.

În comuna Sânmartin locuiesc 7.800 persoane cu drept de vot, iar pentru validarea referendumului este nevoie de prezența la urne a cel puțin 50% dintre aceștia.
Toţi cei 15 consilieri au votat pentru propunerea pe care am făcut-o, astfel că pe data de 26 ianuarie 2014 va avea loc un referendum la care locuitorii cu drept de vot vor fi invitaţi să răspundă prin DA sau Nu la o singură întrebare: sunteţi de acord cu activităţile de explorare-dezvoltare-exploatare a resurselor petroliere, gazelor naturale sau gazelor de şist?

Acest perimetru, în suprafaţă de 1.066 kilometri pătraţi, cuprinde teritoriile a două oraşe (Oradea şi Aleşd) şi a 19 comune, fiind concesionat companiei canadiene East West Petroleum în anul 2010, pe o durată de 30 de ani.

În judeţul Bihor au mai fost aprobate, tot în 2010, concesiuni petroliere pentru perimetrele Tria (firma East West Petroleum) şi Tulca (firma Clara Petroleum), fiecare din aceste perimetre având suprafeţe de aproximativ 1.000 kmp.

Imediat după aflarea măsurii luate de edilii din comuna Sânmartin, prefectul de Bihor, a afirmat că va contesta referendumul la secţia de contencios administrativ a Tribunalului Bihor.
Luni dimineaţă, la prima oră, vom face la secţia de contencios administrativ a Tribunalului Bihor demersurile pentru anularea în instanţă a Hotărârii Consiliului Local Sânmartin.

A-i întreba prin referendum pe localnicii din comună dacă sunt de acord sau nu cu exploatarea resurselor subsolului este ca şi cum i-ai întreba dacă sunt de acord sau nu cu respectarea Constituţiei, deoarece Constituţia prevede că resursele subsolului sunt proprietatea statului şi de interes naţional, nu proprietatea unei comunităţi locale şi de interes local. Aşadar, un asemenea referendum ar excede competenţele Consiliului Local. Este ca şi cum s-ar hotărî organizarea unui referendum prin care oamenii să fie întrebaţi dacă sunt sau nu de acord ca prin comuna lor să treacă sau să nu treacă persoane care poartă barbă, în condiţiile în care dreptul la circulaţie nu ţine de acest detaliu.