ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Irakienii care s-au refugiat pe Muntele Sinjar reușesc cu greu să supraviețuiască fără hrană și apă, în plin soare, iar unii părinți le dau copiilor deshidrataţi să bea din sângele lor pentru a-i putea menţine în viaţă, relatează Sky News, citat de mediafax.ro.

În tabăra improvizată din provincia Dohuk au reușit să ajungă cam 6.000-8.000 de persoane, dar alte 30.000 sunt încă blocate pe Muntele Sinjar, într-o situaţie pe care lucrătorii umanitari britanici au descris-o drept o "criză umanitară copleşitoare".

"Ne-au spus poveşti năucitoare", a declarat o jurnalistă a postului de televiziune, Sherine Tadros, aflată în tabăra Zakho, unde nu există curent electric şi sunt doar trei sau patru toalete. "Un bărbat tocmai ne-a povestit cum şi-a văzut cei patru copii murind de sete. Nu aveau unde să îi îngroape pe munte, aşa că au pus nişte pietre peste cadavrele lor", a adăugat ea.

"Un alt bărbat susţine că deoarece copiilor le este foarte sete, părinţii au început să se taie pe mâini şi să le dea să bea sânge", spune jurnalista, explicând că refugiaţii se angajează într-o călătorie foarte periculoasă către tabere, care durează uneori 12 ore. "Iar când ajung aici, condiţiile sunt destul de îngrozitoare. Nu este electricitate, nu sunt agenţii umanitare - este doar o tabără improvizată", afirmă ea.

Refugiații, unii cu răni provocate de gloanțe, supravieţuiesc cu apă şi hrană aduse de localnici, situația fiind fără precedent deși comunitatea internaţională începe să ia atitudine.

"Trebuie să facem ceva pentru a salva aceste persoane - 30.000 blocate pe munte de teama de a nu fi exterminate de SI. Nu se poate ajunge la ele decât cu elicopterul", afirmă britanicul kurd Taban Shoresh. "Nu au absolut nimic (...) nu au hrană, nu au apă. Sunt deshidratate. Nu au haine, încălţămintea le este uzată. Este extrem de cald şi stau în plin soare. Este pentru prima dată în istorie când 30.000 de persoane sunt blocate pe munte de teama de a nu fi ucise - toţi liderii trebuie să se adune şi să găsească cea mai bună modalitate de a salva aceste persoane. Nu ne putem uita cum mor 30.000 de persoane", afirmă el.