ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Desemnată de turiști drept una dintre cele mai frumoase gări din țară, clădirea care adăpostește stația CFR din Băile Herculane s-a degradat vizibil în ultima perioadă. Construit între 1878 și 1886, edificiul nu se mai bucurase de lucrări de reparații de mulți ani. Din fericire, impunătoarea construcție va reveni la strălucirea de altădată chiar în Anul Centenarului.
 
„În lista obiectivelor de investiții finanțate din surse proprii CNCF CFR SA pentru anul 2018 sunt incluse lucrări de «Reparații, restaurare clădire călători și reparații peroane și rețele de utilități în stația CF Băile Herculane» (lucrările vor fi structurate pe două etape, expertiză și DALI/proiectare și execuție)”, susține conducerea CFR pentru www.expressdebanat.ro. 
 
Edificiul se află pe Lista Monumentelor Istorice întocmită de Ministerul Culturii. Clădirea impresionează ca obiectiv turistic printr-o maiestuoasă cupolă, sprijinită de două coloane, ce se găsește în corpul central al clădirii și care dă definiția caracteristică stilului arhitectural baroc. Cupola este decorata la interior cu picturi ale unor personaje mitologice, dintre care iese în evidență legendarul erou Hercules, zeul Marte, Ares și alte personaje mitice. La exterior, este acoperită cu țigle multicolore, dispuse în figuri geometrice. Decorul interior este completat de un orologiu, realizat de Paul Garnier, și de câteva corpuri de iluminat frumos lucrate. Pe peron, alături de un ceas de perete de aceeași marcă, atrag atenția colonadele specifice barocului, acoperite de liane și împodobite de ghivece cu flori.