ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reporter Virtual a publicat motivația în procesul pe care Robert Turcescu l-a câștigat în primă instanță împotriva lui Mircea Badea, la Judecătoria Sectorului 3 din București.

Primul motiv reținut de instanță în motivare este „prestația” lui Badea din emisiunea „Sinteza zilei” din 6 martie 2013, în care realizatorul de la „În gura presei” l-a parodiat pe Turcescu, apărând îmbrăcat în costum militar și prezentându-se drept „colonelul Turcelu”. Instanța a reținut că Badea a dovedit rea credință și intenția directă de a-i prejudicia imaginea lui Turcescu, atâta vreme cât acesta făcuse public faptul că Ministerul Apărării îi retrăsese la cerere gradul acordat.„Modalitatea de prezentare, îmbrăcămintea aleasă de pârât, utilizarea unei imagini prelucrate a reclamantului în costum de militar, precum și schimonosirea numelui reclamantului („Turcelu”)  sunt elemente ce conturează intenția pârâtului de ridiculizare a reclamantului și de menținere în percepția publică a unor informații false privind gradul de colonel al acestuia”, se spune în motivare.

De asemenea, Badea a fost condamnat și pentru afirmația făcută tot în fața lui Mihai Gâdea și în care spunea că „Îi urăsc pe acești oameni. Am ajuns în  România anului 2013 să urăsc niște oameni până la dezumanizare (…) Dacă o să am vreodată ocazia să le fac rău ăstora, o să le fac. Meticulos, încet și determinat”. Instanța a reținut „tonalitatea agresivă” și a constatat că„mesajul transmis are capacitatea de incita la ură și ostilitate”.

De asemenea, judecătorul cauzei a reținut și folosirea de către Badea a unor cuvinte precum „propagandist abject”, „hidos”, „oribil”, „putred” și „viermănos”, prin care, se spune în motivare,a fost creată „o atmosferă de intimidare, ostilă, umilitoare și ofensatoare îndreptate împotriva unor persoane pe criteriul convingerilor politice sugerate de pârât”.

Instanța a remarcat și faptul că demersurile lui Badea nu au fost menite să informeze opinia publică, ci „au urmărit să-l umilească pe reclamant, să-l ridiculizeze, afirmațiile fiind făcute în afara bunei-credințe”. „Declararea în cadrul unei emisiuni TV a unui comportament ostil la adresa reclamantului, agresivitatea reclamantului și termenii ofensatori folosiți devin inadmisibile”, se arată în motivarea în care se mai spune că Mircea Badea a depășit limitele dreptului la liberă exprimare.

Sentința pronunțată de Judecătoria Sectorului 3 în luna decembrie prevede ca Badea să-i plătească lui Turcescu despăgubiri de un leu (atât a solicitat realizatorul de la B1 TV), dar și achitarea cheltuielilor de judecată, în valoare de 6008 lei. De asemenea, Badea a fost obligat să publice sentința, pe cheltuială proprie, în trei ziare de primă importanță. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Foto: evz.ro