ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia şi-ar fi intensificat, în ultimele săptămâni, livrarile de armament şi echipamente militare către Siria. Iar România este una plăcile turnante ale acestui program de ajutor pentru regimul Assad, scrie agentia Reuters.

Sursa citată susţine că ruşii şi-au intensificat transporturile de armament către Siria pentru a sprijini regimul lui Bashar al-Assad într-o fază crucială a războiului civil care macină această ţară, rebelii insurgenţi fiind gata să piardă conflictul.

"Zeci de avioane de transport Antonov An-124 duc in Siria vehicule blindate, echipament de supraveghere, radare, echipament pentru război electronic, piese de rezervă pentru elicoptere şi o mulţime de arme", a spus pentru Reuters o sursă din Orientul Mijlociu.

Ruşii s-ar folosi pentru acest veritabil "pod aerian" şi de companii din România, Bulgaria sau Ucraina, care au fabricat sau fabrică încă arme după licenţe sovietice. Aceste companii au acumulat stocuri impresionante de armament iar ruşii le achiziţionează şi le trimit in Siria.

"Echipamentele militare care ajung in Siria sunt transportate fie direct din Rusia, fie de la subcontractori din zona Mării Negre, în ţări ca România, Bulgaria şi Ucraina existând surplusuri impresionante de armament", a explicat o sursă, care precizează că furnizorii din aceste state "nu-şi permit să supere Rusia".

Oficialii din ţara noastră neagă aceste informaţii.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a comunicat pentru Reuters că propriul departament pentru controlul armamentului nu a înregistrat şi nu a autorizat operaţiuni comerciale străine care să implice echipamente militare cu Siria pentru anii 2013 sau 2014.

Foto: businessinsider.com