ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În fiecare dimineaţă, ActiveNews.ro îţi prezintă cele mai importante titluri din presă:

Standard & Poor's menține România la categoria „junk”

Sâmbătă, preşedintele Traian Băsescu a susţinut, la Arad, că agenţia de rating Standard & Poor's menţine România în categoria nerecomandată pentru investiţii, deşi Bucureştiul are deficit sub 3% şi creştere economică de 3,5%.“Există o casă de acordare a ratingurilor, ea se numeşte Standard & Poor's, care încă menţine România la evaluarea de ''junk'', adică ţară nerecomandată pentru investiţii. Sunt trei agenţii de rating recunoscute în lume: Fitch, Moody's şi Standard&Poor's. Două din ele - Moody's şi Fitch - au dat României investment grade-ul de mult. Moody's -ul nici măcar pe timpul crizei nu l-a retras. Dar există acest Standard & Poor's, care şi astăzi, după ce România are deficit sub 3% şi creştere economică de 3,5% pe anul trecut, îşi permite să menţină România la calificativul ''junk'', nerecomandat pentru investiţii”, a spus preşedintele Traian Băsescu, declarându-se revoltat de “comportamentul” acestei agenţii de rating, adăugând că românii aşteaptă explicaţii după perioada de austeritate, conform Agerpres.

Dacă în Ucraina e război civil, România va fi profund afectată

Președintele Traian Băsescu consideră că România va fi profund afectată dacă în Ucraina se va declanşa un război civil între est şi vest. “Dacă în Ucraina se declanşează un război civil între estul şi vestul Ucraina, între populaţiile din cele două regiuni ale ţării, România va fi profund afectată prin nivelul de risc care va fi atribuit întregii regiuni, nu numai Ucrainei. Pentru că se va considera că un război civil de proporţii va genera instabilitate şi insecuritate în alte ţări”, a declarat duminică președintele, adăugând că acest scenariu este singurul contrar ipotezei formulate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, conform căruia România nu este expusă riscurilor economice din cauza situaţiei din Ucraina. România a avut aceeaşi experienţă în timpul războiului din Iugoslavia, când toată regiunea a căpătat alt statut, iar României i-a fost foarte greu în acea perioadă, scrie Agerpres.

Corlățean participă luni la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

Luni, ministrul Titus Corlăţean va participa la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE, unde principala temă a discuţiilor din cadrul Consiliului Afaceri Externe va fi legată de situaţia din Ucraina, inclusiv din perspectiva evoluţiilor recente din estul şi sudul acestei ţări.e asemenea, miniştrii de Externe vor avea un schimb de opinii cu preşedintele în Exerciţiu al OSCE, Didier Burkhalter, pe marginea activităţii organizaţiei, cu accent pe Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE în Ucraina, potrivit Cotidianul.

Referendum în Ucraina: Peste 89% din votanții regiunii Donețk s-ar fi pronunțat pentru independență

Separatiştii proruşi au anunţat duminică, după referendum, că peste 89% din votanţii regiunii Doneţk s-au pronunţat pentru independenţa faţă de Ucraina."89,07% au votat pentru, iar 10,19% împotrivă. Acesta poate fi considerat rezultatul final", a declarat Roman Liaghin, şeful Comisiei Electorale înfiinţate de rebeli.Rata de participare la vot este de 74,87%, potrivit aceleiaşi surse, anunță Gândul.info.

„Avem bani pentru noi achiziții, dar greu găsești să cumperi ceva”

Siminel Andrei, cel care conduce de 20 de ani operaţiunile de la Bucu­reşti ale fondului american de in­vestiţii NCH, spune că acţionarii au banipentru noi achiziţii în România, însă nu prea mai au de unde alege şi asta în condiţiile în care NCH a vândut înainte de criză active de o jumătate de miliard de euro. NCH a început să investească pe piaţa locală în 1994, an în care Siminel Andrei s-a alăturat grupului, iar priorităţile au fost la acea dată companii de stat aflate în prag de faliment. În prezent, NCH are în portofoliul său companii care activează în peste zece sectoare, printre care imobiliare (Romarta), online (okazii.ro, imobiliare.ro), bancar (Libra Bank) şi producţie (Vel Pitar, Şapte Spice sau Electroaparataj). „Avem patru-cinci persoane care caută cu disperare zi de zi, de ani de zile. E foarte greu să cumperi ceva. Avem cash disponibil pentru noi achiziţii, problema este să găseşti opor­tunităţi care să merite să investeşti în ele, iar acum nu sunt oportunităţi“, a spus Siminel Andrei, potrivit Ziarul financiar.

Investiție chineză la Craiova

Un investitor chinez va ridica la Craiova un cartier de locuințe cu muncitori olteni și materiale de construcții cumpărate din Bănie, aceasta fiind condiția impusă de primăria Craiova firmei care va construi 1800 de apartamente ieftine după modelul celor de la Constanța din deja celebrul cartier Henri Coandă.Autorităţile estimează că este vorba despre câteva sute de oameni care vor fi angajaţi pe şantier, iar 80% dintre cei care vor lucra aici vor fi obligatoriu din Dolj. În plus, materialele de construcţii vor fi achiziţionate din oraş, o gură de oxigen pentru firmele de profil, grav afectate de lipsa comenzilor după îngheţarea pieţei imobiliare.Proiectul, în valoare de 35 de milioane de euro, a fost aprobat de Consiliul Local, iar lucrările sunt pe cale să înceapă, relatează Digi24.

Președintele Samsung, operat de urgență

Preşedintele Samsung Electronics, Lee Kun Hee, sub conducerea căruia compania a devenit cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, a fost operat duminică în urma unei crize cardiace şi se află în stare stabilă. Lee, în vârstă de 72 de ani, a suferit un infarct noaptea trecută, a fost resuscitat şi stabilizat la Soonchunhyang University Hospital, iar ulterior a fost operat în această dimineaţă la Samsung Medical Center, informează Bloomberg, citat de Antena 3.

Controale în Portul Constanța în iunie. Evaziunea fiscală, peste 50%

Duminică, ministrul Transporturilor, Dan Şova, a declarat la Oradea că ministerul va demara, în cursul lunii iunie, controale în Portul Constanţa privind modul de exercitare a contractelor de concesiune, accesul în port şi vizează, mai ales, evaziunea fiscală, despre care Şova spune că este de peste 50%.El a precizat că, pe partea fiscală, controlul va fi realizat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală iar Ministerul Transporturilor va verifica modul de exercitare a drepturilor pe care le au concesionarii, tarifele pe care le plătesc ei în port, conform Economica.net.