ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



În fiecare dimineaţă, ActiveNews.ro îţi prezintă cele mai importante titluri din presă:

Scandalul ASF scumpeşte asigurările

Românii vor plăti preţul pentru curăţenia întârziată  din interiorul pieței asigurărilor și al arbitrului pieței, deoarece poliţa RCA se scumpește cu 25%, asigurarea locuinței, chiar și cu 100%. Intrarea celei mai mari companii locale sub administrare specială precum şi dezvăluirea indulgenţei exagerate de care arbitrul pieței asigurărilor a dat dovadă ani de zile ar trebui să conducă la o schimbare abruptă de strategie în cazul celor trei-patru societăți care vând la prețuri cu mult sub media pieței, întrucât teama de lege și aplicarea întocmai a acesteia vor însemna majorări de capital, dar și creșterea rezervelor de daună și a primelor cedate în reasigurare. Toate aceste operațiuni de „curățare“ vor duce la scăderea riscului de neplată, însă toate vin cu un cost, pentru că o piață mai sigură înseamnă prețuri mai mari, conform Capital .

Companiile, încurajate financiar de stat să investească în cercetare

Marţi, ministrul delegat Mihnea Costoiu a declarat, la o întâlnire cu membrii Comitetului Director al Consiliului Investitorilor Străini, că întreprinderile vor fi încurajate prin granturi şi stimulente fiscale pentru a se apropia de cercetare, investiţia Guvernului în acest sector trebuind să crească de trei ori până în 2020, la 2% din PIB. Potrivit Ministerului Educaţiei, priorităţile de finanţare pentru perioada 2014-2020 se vor concentra pe domeniile de specializare inteligentă (bio-economie/tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor/spaţiu şi securitate/ mediu, energie şi schimbări climatice/eco-nano-tehnologii şi materiale avansate) şi pe domeniile de interes naţional, în conformitate cu Strategia Naţională CDI pentru perioada 2014-2020: sănătatea, patrimoniul şi identitatea naţională, tehnologii noi şi tehnologii emergente, relatează Adevărul .

Preşedintele Traian Băsescu participă la summitul UE-Africa

Conform unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu participă, miercuri şi joi, la Bruxelles, la lucrările Summit-ului UE-Africa, potrivit Cotidianul .

Statele Unite intenţionează să trimită o navă în Marea Neagră

Un oficial american a declarat că Pentagonul intenţionează să trimită o navă în Marea Neagră şi să intensifice manevrele militare prevăzute în această vară în Europa, cu scopul de a oferi noi asigurări aliaţilor est-europeni, îngrijoraţi de intervenţia rusă în Crimeea, scrie Gândul.info .

Retailerul român de bricolaj Dedeman şi-a dublat afacerile în cei cinci ani de criză

Dedeman, compania de bricolaj a fraţilor Adrian şi Dragoş Pavăl din Ba­cău, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 606 mil. euro, în creş­tere cu 12%, con­solidându-şi poziţia de cel mai mare jucător cu acţionariat românesc din retail şi lider al pieţei de bricolaj şi distribuţie de materiale de construcţii. Creşterea veniturilor nu a venit însă dintr-o revenire a sectorului de con­struc­ţii, care continuă să fie în criză, în România fiind construite doar 40.000 de locuinţe anul trecut, ci din investiţiile în expansiune, care au dus reţeaua la sfâr­şi­tul anului trecut la 36 de unităţi, un nou ma­gazin fiind deschis luna trecută în Sibiu, per total compania investind anul trecut 70 mil. euro pentru deschiderea a şase magazine noi în care au fost an­ga­jaţi 1.000 de oameni, astfel că Dedeman a ajuns la 6.700 de salariaţi, fiind unul dintre cei mai mari angajatori din eco­no­mie, informează Ziarul financiar .

Autorităţile din Rusia exclud cotele pentru imigranţi

Federaţia Rusă elimină cotele pentru muncitorii străini care pot fi angajaţi de către oamenii de afaceri din ţară, prevederea referindu-se la toţi imigranţii care vin din statele cu regim fără viză cu Rusia, inclusiv din Moldova. Potrivit versiunii electronice a publicaţiei „Izvestia”, oamenii de afaceri din Rusia vor putea angaja atâţia imigranţi câţi îşi vor permite, în baza unei singure patente, costul minim al acesteia fiind 1.500 de ruble ruseşti. O patentă va fi valabilă doar pentru regiunea în care a fost procurată, iar în regiunile în care necesitatea forţei de muncă nu este atât de mare, patenta va costa mai mult, relatează Evenimentul zilei .

Gazul de import nu mai contează în consum

Doar 2% din gazul care alimentează aragazurile românilor mai vine de la ruşi, pentru industrie, procentul fiind de doar 4%. Structura amestecului de gaze de consum, pentru aprilie, arată o diminuare drastică a importurilor. Coşul de consum aprobat de ANRE arată 98% - 2%, amestec pentru populaţie, şi 96% - 4%, amestec pentru fabrici, deci practic, nu se mai importă mai nimic, România bazându-se aproape în totalitate pe resursele de gaz interne. Scăderea masivă a importurilor s-a făcut atât din cauza scăderii importurilor, mulţi din consumatorii industriali reducându-şi activitatea, dar şi din cauză că gazul ruşilor este scump, aproape de două ori mai scump decât cel de producţia locală. În acelaşi timp însă, rezervele interne sunt limitate la 15 ani şi, în condiţiile în care noi rezerve nu vor intra în exploatare sau nu se găsesc alte surse de provenienţă a gazului, este posibil să ne întoarcem la ruşi pentru această resursă, conform Economica.net .

Cameron cere anchetarea activităţii Fraţilor Musulmani din Marea Britanie

Premierul britanic David Cameron a cerut o anchetă în privinţa activităţii mişcării islamiste Fraţii Musulmani, din cauza îngrijorărilor referitoare la acţiunile desfăşurate în Marea Britanie de gruparea declarată organizaţie teroristă în Egipt. Ancheta este condusă de ambasadorul Marii Britanii în Arabia Saudită, John Jenkins, serviciile britanice de informaţii urmând să pună la dispoziţie informaţii privind activităţile mişcării în străinătate şi în Marea Britanie, în special în ceea ce priveşte numărul membrilor care au părăsit Egiptul după demiterea preşedintelui Mohamed Morsi, la 3 iulie 2013, informează Mediafax .

CCR se va pronunţa azi asupra sesizării preşedintelui privind legea care modifică organizarea SRR şi SRTv

Miercuri, Curtea Constituţională a României urmează să se pronunţe în cazul sesizării preşedintelui Traian Băsescu asupra legii care modifică organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi Societăţii Române de Televiziune (SRTv), acesta trimiţând CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, potrivit Agerpres .

Percheziţii la instituţii publice din Mehedinţi şi Dolj într-un dosar de corupţie

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor  de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârșirii, în perioada 2012-2013 şi în luna ianuarie 2014, a unor infracțiuni de corupţie şi asimilate celor de corupție, de către funcţionari publici cu funcţii de conducere în plan local, fiind vizate Consiliul Județean Mehedinți, alte instituții publice, suspectate de atribuiri ilegale de contracte, dar si societăți comerciale. Miercuri dimineaţă, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în peste 20 de locaţii situate în municipiul municipiile Orşova, Drobeta Turnu Severin şi Craiova, între care sediile unor instituții publice şi ale unor societăţi comerciale, anunţă România liberă .