ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În fiecare dimineaţă, ActiveNews.ro îţi prezintă cele mai importante titluri din presă:

Ce spun specialiştii despre începerea celui de-al Treilea Război Mondial

Cu toate că sunt renumiţi pentru previziunile extrem de pesimiste pe care le-au făcut de-a lungul timpului, analiştii de la Saxo Bank au declarat că tensiunile militare din Ucraina nu se vor îndrepta, în opinia lor, spre un război mondial."Aş fi extrem de surprins dacă aş vedea o confruntare directă dintre Est şi Vest din cauza Ucrainei. Sper că situaţia se va termina la masa negocierilor, iar confruntările vor sări de nivelul sancţiunilor financiare şi comerciale", a declarat John J. Hardy, şeful departamentului de strategie al Saxo Bank. Acesta a explicat că nu există o asemănare reală între situaţia de acum şi cea de dinaintea celui De-al Doilea Război Mondial, care a fost precedat de Marea Depresie."Nu există un pericol al creşterii unor regimuri xenofobe sau fasciste în Europa aşa cum s-a întâmplat în Italia anilor 1920 sau în Germania anilor 1930. China face acum faţă unor provocări similare celor pe care le avea Amerca în timpul Marii Depresii, însă are mult mai multă expertiză şi putere de a le depăşi decât aveau Statele Unite atunci", a explicat Hardy, conform Capital.

Scenariu sumbru pentru România: trei ani de recesiune şi şomaj de peste 9%

Conform unui scenariu pesimist care vizează ţările din Uniunea Europeană (UE) întocmit de Autoritatea Bancară Europeană (ABE) pentru testele de stres din sectorul bancar, România ar putea înregistra trei ani de recesiune, cu o creştere a şomajului la peste 9% şi scăderi ale preţurilor locuinţelor chiar şi peste12% pe an. Scenariul advers care va fi utilizat de ABE reflectă riscurile considerate în prezent ca reprezentând cele mai pertinente ameninţări la adresa stabilităţii sectorului bancar, acestea fiind creşterea costurilor împrumuturilor prin emisiuni de obligaţiuni amplificată de o schimbare semnificativă a evaluării riscului de către investitori (mai ales către pieţele emergente), deteriorarea în continuare a calităţii creditelor în ţările cu cerere redusă, stagnarea reformelor care ar pune în pericol încrederea în sustenabilitatea finanţelor publice, precum şi lipsa măsurilor de restructurare şi reabilitare a situaţiei financiare a băncilor, necesară pentru ca acestea să-şi menţină accesul la finanţare din piaţă la costuri rezonabile. Scenariul pesimist ia în calcul pentru România o contracţie de 1,4% în acest an, însoţită de avansul şomajului la 7,7% şi scăderea puternică a preţurilor pe piaţa imobiliară. Scenariul de bază prevede o creştere economică de 2,3% în acest an şi o rată a şomajului de 7,2, anunţă Adevărul.

Judecătorul Stan Mustaţă a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

În noaptea de marţi spre miercuri, în jurul orei 1:00, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea procurorilor DNA de arestare preventivă pentru 29 de zile a judecătorului de la Curtea de Apel, Stan Mustaţă şi a grefierei de la aceeaşi instanţă, Mariana Curea. Decizia nu este definitivă şi deja a fost atacată la instanţa supremă. Între  dosarele în care procurorii susţin că Stan Mustaţă trebuia să dea o soluţie favorabilă este şi cel al lui MM Stoica, fostul manager general de la FC Steaua Bucureşti, însă nu se face nicio referire la Dan Voiculescu, informează Cotidianul.


Cazul medicilor bugetari cu conturi de mii de euro din mită arată că Fiscul nu există

Recentul caz de fraudare a sistemului de sănătate de la Spitalul Clinic de Ur­genţă de Chirurgie Plas­tică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti (cunoscut sub numele de Spitalul de Arşi), unde mai mulţi medici au fost arestaţi fiind acuzaţi pentru luare de mită şi raportări false, scoate la iveală nu doar lipsa oricărui control asupra modului în care se cheltuiesc banii în sănătate, ci şi faptul că ANAF a fost neputincioasă în problema „albirii“ banilor încasaţi „informal“ de către medici. De ani de zile Fiscul vorbeşte de reformă, de verificări încrucişate, de con­tro­lul marilor averi, însă pe teren nu se vede. În Ro­mânia sunt în jur de 1.000 de agenţi ai Fis­cului la un milion de locuitori (1.073 în 2011), mai puţini ca în Cehia sau Ungaria, dar efi­ci­en­ţa lor este la jumătate, faţă de aceste ţări şi altele din jurul nostru, chiar dacă în toate aces­te state taxarea este cam egală. Veni­turile fiscale ca pondere în PIB, la 1.000 de angajaţi ai Fiscului, sunt de 6,3% din PIB în Letonia, 2,38% din PIB în Cehia, 5,28% din PIB în Slovenia sau 1,65% din PIB în Un­ga­ria, dar doar de 1,22% din PIB în România, informează Ziarul financiar.

Primul proces pentru eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit are loc în iunie

Procesul dintre ANPC şi Credit Europe Ipotecar IFN, societate financiară nebancară deţinută de Credit Europe NV, bancă cu acţionariat turcesc, persoană juridică olandeză, a primit termen în data de 12 iunie 2014. ANPC vrea să obţină eliminarea unui comision de restructurare de 0,7 puncte procentuale din contractele de credit ipotecar, instituţia afirmând că banca aplica acest comision tocmai pentru acei clienţi care aveau probleme la plata ratelor şi aveau nevoie de o restructurare a creditului, relatează Economica.net.

Mihai Stoica şi George Copos cer schimbarea regimului de detenţie

Astăzi, fostul manager al echipei Steaua, Mihai Stoica, şi George Copos, fostul acţionar majoritar al FC Rapid cer schimbarea regimului de detenţie, la Judecătoria Sectorului 5, ei fiind încarceraţi la penitenciarul Rahova, în regim închis, condamnaţi în Dosarul Transferurilor de jucători. Mihai Stoica a primit trei ani şi şase luni de închisoare, în timp ce George Copos, trei ani şi opt luni. Gheorghe Popescu, condamnat la o pedeapsă de trei ani, o lună şi zece zile, în acelaşi dosar, şi-a retras cererea de schimbare a regimului de detenţie din cel închis într-unul mai blând, pe care o înaintase la aceeaşi judecătorie, anunţă Digi24.

Australia: Un avion care tocmai decolase, s-a întors pe aeroport după ce un motor a luat foc

Un avion care tocmai decolase de pe un aeroport din Australia, a trebuit să se întoarcă urgent pe pistă după ce un motor a luat foc. Potrivit reprezentanţilor companiei de aviaţie, unul din cele patru motoare ale aeronavei a luat foc la puţin timp după decolare. Piloţii au hotărât să îl închidă imediat şi s-au întors pe aeroport. Din fericire, niciunul dintre cei 92 de pasageri din avion nu a fost rănit, conform Ştirile PROTV.

Cel puţin 35 de morţi în urma tornadelor din SUA

Cel puţin 35 de persoane au murit în urma tornadelor care s-au produs duminică şi luni în sudul şi în centrul Statelor Unite, zone ameninţate marţi seara de un nou front. Tornadele au provocat pagube importante în cel puţin şase state, iar potrivit CNN, cel puţin 17 persoane au murit luni în Mississippi, Alabama şi Tennessee, după ce alte 18 persoane au fost ucise duminică în Arkansas, Iowa şi Oklahoma. Serviciile de meteorologie au avertizat că "furtuni importante", însoţite de grindină de mărimea unei mingi de baseball, sunt aşteptate în estul şi în sudul statului Mississippi, în vestul statului Alabama şi în estul statului Louisiana, relatează Realitatea.net.