ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În fiecare dimineaţă, ActiveNews.ro îţi prezintă cele mai importante titluri din presă:

Impactul unei fuziuni fără precedent

Fuziunea dintre Holcim şi Lafarge va avea un impact pozitiv asupra pieţei româneşti, înteţirea concurenţei aducând după sine şi o rearanjare a preţurilor. Pentru ca fuziunea dintre cei doi producători de ciment să fie acceptată de autorităţile de concurenţă, Holcim şi Lafarge trebuie să vândă, la nivel global, fabrici care ar putea valora circa 7 mld. euro. Cele patru fabrici pe care Holcim şi Lafarge le deţin în România au o capacitate anuală de producţie de circa 7,2 mil. tone, echivalentul a circa 66% din piaţă. Pentru a se alinia la legile concurenţei, noul conglomerat trebuie să renunţe la cel puţin două fabrici, pentru a-şi reduce cota de piaţă la circa 43%, potrivit unor calcule realizate de Deutsche Bank. Cimentul fiind un produs a cărui cost nu justifică transportul pe distanţe mari, cel mai probabil potenţialii cumpărători vor veni din zonă, conform Capital.

Moldova declară „alertă totală” pentru granițe

Luni, Chişinăul a decis să declare alertă pentru graniţele ţării, în contextul evenimentelor violente din estul Ucrainei, a cărei integritate teritorială o sprijină, conform politicienilor de peste Prut, care adaugă că au cerut organelor de ordine să „ia toate măsurile necesare pentru a asigura ordinea publică pe teritoriul Moldovei”, anunță Serviciul de presă al preşedintelui Republicii Moldova, citat de Mediafax.

Apă minerală retrasă dintr-un lanț de magazine din țară

Mai mult de 100.000 de litri de apă minerală au fost retraşi de la comercializare dintr-un lanţ de supermarketuri la nivel naţional, după ce inspectorii de la Protecţia Consumatorului au constatat că apa provenea dintr-un izvor neomologat, în urma unei reclamaţii depuse de un client. Reprezentanţii Lidl au anunţat că au retras produsele şi susţin că a fost doar o problemă de etichetare. „Sursa F4 Roşu nu e înregistrată ca rezervă sau resursă de apă minerală. Societatea Naţională a Apelor Minerale, care are în concesiune această sursă, ne-a spus că nu furnizează apă minerală naturală pentru îmbuteliere din acest foraj”, a declarat Marius Dunca, preşedintele ANPC. „Au fost verificaţi 93 de operatori economici. S-au oprit de la comercializare 73.606 litri din sursa F4 Roşu şi operatorul economic, voluntar, a retras 44.644 de litri. S-au aplicat 36 de amenzi convenţionale, în valoare de 268.100 lei”, a mai spus acesta, conform Digi24.

Un TIR înmatriculat în România a luat foc pe o autostradă din Belgia

Un șofer român de TIR a fost implicat pe o autostradă din Belgia într-un grav accident de circulație, soldat cu un mort și un rănit, după ce camionul pe care îl conducea a intrat în coliziune cu alte două, iar în urma ciocnirii s-a produs un incendiu puternic, în timpul căruia au fost auzite și niște explozii. Autostrada E40 dintre Gand și Bruxelles a fost parțial închisă luni, timp de aproape nouă ore, din cauza acestui accident în care au fost implicate trei camioane, dintre care unul este înmatriculat în România  și transporta policlorură de vinil, anunță Digi24.


Primar PDL acuzat de furt de energie electrică


Luni seara, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău l-a reținut pe primarul comunei Sascut, Cristinel Bostan (PDL), care este cercetat pentru acte de corupție. Alături de primar au fost reţinuţi de procurori patroni ai unor societăţi comerciale, dar şi angajaţi ai Companiei E On.Potrivit unor surse, persoanele reținute sunt acuzate că au măsluit contoarele de energie electrică, pentru diminuarea facturilor.Departamentul de comunicare al E.ON România precizează, într-un comunicat că „fiind vorba despre o anchetă în derulare, conducerea firmei se abține de la alte comentarii, până la o decizie definitivă a justiției", dar că "a pus la dispoziția procurorilor toate informațiile solicitate necesare pentru derularea investigației", informează Cotidianul.


Material radioactiv capturat la Cernăuți


Luni, Ministerul de Interne al Ucrainei a anunțat că serviciul ucrainean de securitate (SBU) a reţinut, pe 30 aprilie, în regiunea Cernăuţi, nouă persoane ce transportau 1,5 kilograme de material radioactiv, ce ar putea conţine uraniu 235, provenind din Transnistria, persoanele reţinute fiind cetăţeni ai Ucrainei şi ai Rusiei.Ministerul ucrainean informează că materialul radioactiv, ascuns într-un container artizanal, era transportat din regiunea transnistreană cu ajutorul unui automobil cu numere de înmatriculare străine.SBU presupune că „gruparea infracţională”, reţinută la Cernăuţi, avea scopul de a realiza o „bombă murdară”, pentru a o folosi în timpul unor manifestaţii din sud-estul Ucrainei, ceea ce ar destabiliza situaţia social-politică din ţară, relatează Gândul.info.


Cutremur cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter în Thailanda


Luni seara, un cutremur puternic, cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter, a avut loc în nordul Thailandei. În urma seismului, o persoană a murit și alte 23 au fost rănite, potrivit unui bilanţ prezentat marți de către autorităţi. Epicentrul a fost localizat la 27 de kilometri de Chiang Rai, într-o zonă muntoasă frecventată de turişti străini, la frontiera cu Loas şi Myanmar.Cutremurul a avut loc la scurt timp după ora locală 18.00 (14.00 ora României) și a fost resimţit până la Chiang Mai, un oraş important din nord, la Bangkok, la 800 de kilometri sud de epicentru, unde imobilele s-au clătinat timp de câteva secunde, dar şi la Rangoon, în Myanmar, conform Gândul.info.


Afacerile Preh, plus 55% în primul trimestru


Producătorul de componente auto Preh din Ghim­bav, România, furnizor pentru Volks­wa­gen, Audi sau BMW, a realizat în primul tri­mestru o cifră de afaceri de peste 30 mil. euro, cu 55% mai mult faţă de aceeaşi pe­rioa­dă a anului trecut, susţinută de evoluţia pozitivă a pie­ţei auto europene. Pentru anul în curs, compania şi-a bu­getat o cifră de afaceri de 110 mil. euro.Nemţii produc în fabrica din Ghimbav, judeţul Braşov, sisteme de comandă, de acţionare şi control pentru autovehicule, clienţii companiei fiind producătorii auto BMW, Volkswagen, Porsche, Skoda, Seat, Audi sau Daimler. La Ghimbav se produc sistemele de control al climei, elementul de comandă al con­solei centrale (iDrive), comutatoarele multi­funcţionale pentru volan sau comutatoare pentru lumini, informează Ziarul financiar.


Zona euro va analiza reducerea datoriei Greciei, dar nu în viitorul apropiat


Luni, zona euro și-a reafirmat angajamentul de a veni în ajutorul Greciei şi a examina o reducere a datoriilor acestei ţări, însă nu în viitorul apropiat, au anunţat miniştrii europeni de finanţe la finalul unei reuniuni desfăşurate la Bruxelles. „Statele din zona euro îşi reafirmă angajamentul să ofere Greciei sprijinul adecvat până când aceasta va avea din nou acces deplin pe pieţe, cu condiţia să respecte integral exigenţele şi obiectivele din programul său de ajustare”, precizează Eurogrupul într-un comunicat. Atena speră într-o nouă restructurare a datoriei sale aducând în discuţie decizia din noiembrie 2012, când UE s-a angajat să abordeze reducerea datoriei Greciei dacă aceasta va degaja un excedent primar în 2013. Iar Atena a degajat în 2013 un excedent primar care corespunde la 0,8% din PIB, ceea ce 'deschide calea pentru discuţiile privind reducerea datoriei', a reamintit săptămâna trecută ministrul grec de finanţe, Yannis Stournaras, menţionând că urma să discute această problemă luni la Bruxelles cu colegii săi europeni, relatează Agerpres.